Skip to main content

Ο ESM ετοιμάζεται για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους!

Ο ESM ετοιμάζει ειδικό fund, μέσω του οποίου θα πριμοδοτείται η Ελλάδα, κάθε φορά που θα εφαρμόζει συγκεκριμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Η πληροφορία έρχεται από την Φρανκφούρτη. Και τι λέει; Ότι ο ESM ετοιμάζει ειδικό fund, μέσω του οποίου θα πριμοδοτείται η Ελλάδα, κάθε φορά που θα εφαρμόζει συγκεκριμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συμφωνίας που θα γίνει για την σταδιακή ρύθμιση του χρέους της. Επισήμως, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, ωστόσο το γεγονός συνιστά απτή απόδειξη ότι κάτι αρχίζει να κινείται ή να προετοιμάζεται και ως προς αυτό το κρίσιμο μέτωπο.

Ωστόσο, προς το παρόν, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται οριστικό. Κι αυτό γιατί για να αρχίσουν ουσιαστικές συζητήσεις αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει προηγουμένως να έχει κλείσει και τυπικά η τρέχουσα αξιολόγηση, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει στις 22 Ιανουαρίου στο προγραμματισμένο για τότε συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και παράλληλα να προχωρήσει η υλοποίηση μιας σειράς προαπαιτουμένων από την τέταρτη αξιολόγηση.

Το γεγονός πάντως ότι στη Φρανκφούρτη έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, λέει από μόνο του πολλά. Και εκεί αναμένεται ότι θα ποντάρει ακόμα περισσότερα η ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2018. Μια χρονιά που κατά πολλούς θα είναι εκλογική, με τον ερχόμενο Μάιο ή τον Σεπτέμβριο τους μήνες που θα θεωρούνται ως οι υποψήφιοι για να στηθούν οι επόμενες κάλπες.