Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
x

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα πρώτα συμπεράσματα από την εφαρμογή του νόμου 4469/2017 για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, όπως παρατέθηκαν σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Το ενδιαφέρον από πλευράς επιχειρήσεων για ρύθμιση όλων, συνολικά, των οφειλών τους με τον νόμο 4469/2017 για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, είναι πολύ μεγάλο, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η διαδικασία είναι σύνθετη, απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία και ειλικρίνεια από τον οφειλέτη, γιατί σε περίπτωση μη ένταξης ή, ακόμη χειρότερα, ένταξης αλλά μη τήρησης των ρυθμίσεων που θα πετύχει, βρίσκεται αντιμέτωπος με την πτώχευση.

Τα ανωτέρω τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικούς Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης, στην εκδήλωση για τα πρώτα συμπεράσμα από την εφαρμογή του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για την ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων σε λειτουργία, που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, στο Goethe Institut, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό  Επιμελητήριο και ο Σύνδεσμος Γερμανόγλωσσων Νομικών Βόρειας Ελλάδας.

«Το ενδιαφέρον είναι εντυπωσιακά μεγάλο, κάθε ημέρα λαμβάνουμε 60-80 e- mails με ερωτήσεις σχετικά με τον νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ήδη 750 επιχειρήσεις, που έχουν μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, κάνουν τα τελευταία βήματα πριν την κατάθεση αίτησης ενώ 120 εταιρείες έχουν καταθέσει αιτήσεις και οι φάκελοί τους έχουν σταλεί στους πιστωτές τους. Ελπίζουμε εντός Οκτωβρίου να έχουμε τις πρώτες ρυθμίσεις», ενημέρωσε ο κ. Κουρμούσης.

Τόσο ο κ. Κουρμούσης όσο και ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, δικηγόρος, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής και Γ.Γ. του ΟΠΕΜΕΔ, στη συζήτηση που αναπτύχθηκε με διαμεσολαβητές και συντονιστές, έκαναν ορισμένες πολύ κρίσιμες επισημάνσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι θα βρεθούν ενώπιον όλων των πιστωτών τους, τους οποίους θα πρέπει να πείσουν ότι οι εταιρείες τους είναι βιώσιμες με τις ρυθμίσεις που προτείνουν και το κούρεμα των χρεών που ζητούν.

«Ο νόμος μπορεί να λέει ότι η μελέτη βιωσιμότητας και το business plan είναι προαιρετικά αλλά στην πραγματικότητα όποιος θέλει να διαπραγματευτεί στη βάση σοβαρών επιχειρημάτων το μέλλον της επιχείρησής του, πρέπει οπωσδήποτε να καταθέσει μελέτη βιωσιμότητας και να μην αφήσει την εκπόνηση της μελέτης στον πιστωτή», τόνισε ο κ. Κουρμούσης.

Όπως είπε ο κ. Κανελλόπουλος, ο νόμος για τον Εξωδικαστικό ζητάει από την εταιρεία να δει το μέλλον της οργανωμένα, να ελέγξει η ίδια αν είναι βιώσιμη και να αντιμετωπίσει το σύνολο των πιστωτών της, κάτι που απαιτεί καλή προετοιμασία, τη συνεργασία δικηγόρων και φοροτεχνικών και, απόλυτη ειλικρίνεια από πλευράς επιχειρηματιών.

«Ο επιχειρηματίας πρέπει να ξεγυμνωθεί σε ό,τι αφορά την περιουσιακή του κατάσταση. Ο νόμος δεν έγινε για να ξεφύγουν από τις υποχρεώσεις τους στρατηγικοί κακοπληρωτές», τονίστηκε.Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Κουρμούσης υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο του Νόμου μπορούν να ρυθμιστούν και δάνεια που έχουν συναφθεί με εγγύηση του δημοσίου, ενώ μία εταιρεία μπορεί να καταθέσει αίτηση - π.χ. σε περίπτωση Ομόρρυθμης- ακόμη και αν δεν συμφωνούν όλοι οι εταίροι.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ότι οι εταιρείες μπορούν να συμπεριλάβουν στη ρύθμιση και τρέχουσες οφειλές, εάν έχουν κριθεί επιλέξιμες βάσει των οφειλών κατά το 2016 ενώ ο κ. Κουρμούσης συνέστησε στους ενδιαφερόμενους να υπολογίσουν και τα ανοίγματα που ενδεχομένως θα δημιουργήσουν στην επόμενη τριετία προκειμένου να μη βρεθούν προ αδιεξόδων.

Στο σημείο αυτό ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε στο πολύ κρίσιμο ζήτημα της σύνδεσης του Νόμου με τις πτωχευτικές διαδικασίες (άρθρο 14, παράγραφος 5), λέγοντας ότι πράγματι, σε περίπτωση μη έγκρισης της αίτησης, η εταιρεία, που έχει θέσει και στη διάθεση των πιστωτών της όλες πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή της, βρίσκεται ένα βήμα πλησιέστερα στην πτώχευση.

Το ρίσκο είναι ακόμη μεγαλύτερο, στην περίπτωση που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη συμφωνία που οικειοθελώς έκανε, καθώς τότε αναβιώνουν όλα τα χρέη και  οι πιστωτές της πλέον, επόμενο είναι, να τα κάνουν άμεσα απαιτητά.

Στη συζήτηση που έγινε τονίσθηκε η φιλοσοφία του νόμου που εισάγει την εξωδικαστική διαπραγμάτευση και στα χρέη των επιχειρήσεων απέναντι στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, στη βάση μελετών βιωσιμότητας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ