Skip to main content

Τα «παλλόμενα πέη» του Φαμπρ και ο ήρωας των Βέλγων

Ο «ήρωας» του βελγικού λαού, η παραίτηση Φαμπρ από το Ελληνικό Φεστιβάλ και η επίσκεψη του Τούρκου Προξένου Θεσσαλονίκης στην Ειδομένη.

Το χάσαμε τον Φαμπρ, τον Βέλγο σκηνοθέτη, κι έτσι θα μείνουμε χωρίς «παλλόμενα πέη». Πάντως, λογικό είναι από εκεί να εμπνέεται ο Βέλγος, μια και οι Βρυξέλλες, όπως έγραψα κι άλλη φορά, έχουν ήρωα το «παιδί με το τσουτσούνι».

Το οποίο δεν πάλλεται μεν, αλλά, απλώς σημάδεψε σωστά ουρώντας, λένε οι Βέλγοι, κι έσβησε το αναμμένο φιτίλι που πλησίαζε στη δυναμίτιδα και έσωσε την πόλη από την ανατίναξη. Γι’ αυτό και έγινε ήρωας το «τσουτσούνι» και το βλέπεις παντού στις Βρυξέλλες, σε αφίσες, αναμνηστικά καις τις καρδιές των Βέλγων [κάθε λαός έχει τους ήρωες που του ταιριάζουν].

Ευκαιρία είναι να πω, ότι οι Γάλλοι έχουν τους Βέλγους για κουτούς, και υπάρχουν πολλά ανέκδοτα (όπως εδώ με τις ξανθές). Το τελευταίο που κυκλοφορεί: Σε μια σύναξη διπλωματών, και σε ένα διάλειμμα για πνευματική ανάπαυση, λέγει ο Γάλλος πρεσβευτής, ότι θα πει ένα ανέκδοτο με Βέλγους. Ο Βέλγος πρεσβευτής σπεύδει να τού υπενθυμίσει «κύριε συνάδελφε, προσέξτε, είμαι κι εγώ εδώ». Ά, απάντησε ο Γάλλος, τότε θα το πω δυο φορές για να το καταλάβετε. [Μήπως ο Μπαλτάς έχει βελγική καταγωγή;].

Ανέλαβε στην θέση του Φαμπρ ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Θέλω να ελπίζω πως τώρα που έφυγε η βελγική κουλτούρα, ελπίζω να μη μας φέρουν βορειοκορεάτικη. Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, τον Φαμπρ δεν τον έδιωξε η αντίδραση του κόσμου [σιγά τώρα, που η κυβέρνηση θα σκεφτεί τον κόσμο] αλλά η παλλόμενη αντίδραση των ΣΥΡΙΖΑίων συνδικαλιστών στην τέχνη.

Μόλις πόνεσαν στην τσέπη οι «προοδευτικοί» ΣΥΡΙΖΑίοι καλλιτέχνες, και είδαν ότι οι Βέλγοι τους παίρνουν τις δουλειές, αποφάσισαν να καταλάβουν ποια είναι η ποιότητα σκέψης του συντρόφου τους Μπαλτά και τού όρμησαν. Όλες οι προηγούμενες νεάντερνταλ αποφάσεις του, δεν τους άγγιξαν. Ας, είναι. Έστω και καθυστερημένα, γίνεται αντιληπτό το ποιόν της «προοδευτικής» θολοκουλτούρας.

Και για να κλείσω με τους Βέλγους, παρουσιάστηκε σε σύσκεψη για την τρομοκρατία, μεθυσμένος ο Βέλγος διοικητής της αστυνομίας, μία ημέρα μετά τις φονικές επιθέσεις. Είχε δυσκολία στην επικοινωνία και του αφαιρέθηκε το υπηρεσιακό όπλο. Σιγά την υπόθεση. Μια φορά μεθυσμένος κι έγινε θέμα. Τι να πεις για τον Γιούνγκερ, που βρέθηκε κι αυτός μια φορά ξεμέθυστος;

Πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά το ελληνικό ΥΠΕΞ η επίσκεψη του Τούρκου Προξένου Θεσσαλονίκης στην Ειδομένη. Η εμφάνισή του και μόνο δείχνει ότι η Τουρκία επιδιώκει να παίξει ενεργό ρόλο στην οργάνωση των μουσουλμάνων στην χώρα μας, τους οποίους η κυβέρνηση μοιράζει σε όλη την επικράτεια.

Στην Ρουμανία η προοδευτική μεταβατική κυβέρνηση, ψήφισε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι οδηγοί απαγορεύεται να κάνουν τον σταυρό τους περνώντας εμπρός από ναούς, επειδή αφήνοντας το τιμόνι με το δεξί χέρι και κρατώντας το μόνο με το ένα, μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα. Δεν προβλέφθηκε όμως νόμος που να απαγορεύεται  κάποιος να οδηγεί καπνίζοντας, ή τρώγοντας, ή αλλάζοντας σταθμό στο ραδιόφωνο.