Skip to main content

O Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στον δήμο Νεάπολης - Συκεών

Στην ομιλία του ο Γενικός Πρόξενος ανέδειξε το μήνυμα του αγώνα αυτών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μεγαλονήσου.

Μήνυμα διαρκούς προβολής «του δίκαιου του αγώνα έως την τελική δικαίωση» που είναι η «Ελευθερία της Μεγαλονήσου», απηύθυνε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Σπύρος Μιλτιάδης από τις Συκιές, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών για τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της Κύπρου 1955-1959, και οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

«Το ηθικό μας χρέος είναι να παίρνουμε τα μηνύματα του Κυπριακού Αγώνα και χωρίς εξάρσεις να συνεχίσουμε να προβάλλουμε το δίκαιο του Αγώνα μας και να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση. Τελικός μας και αδιαπραγμάτευτος προορισμός είναι η Ελευθερία», τόνισε ο κ. Μιλτιάδης κατά τη σύντομη ομιλία του μετά την επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγ. Χαραλάμπους και Αγ. Χριστοφόρου. Όπως υπογράμμισε με έμφαση, «υποχρέωσή μας είναι να δώσουμε ένα τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση και να αγωνιστούμε για μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων».

Στην ομιλία του ο Γενικός Πρόξενος ανέδειξε το μήνυμα του αγώνα αυτών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μεγαλονήσου κάνοντας μνεία στα ονόματα των Κυπρίων Αγωνιστών, στα «αμούστακα νιάτα της Κύπρου», όπως είπε, τα οποία «έδωσαν ό,τι πιο πολύτιμο διέθεταν, τη ζωή τους, για ένα όνειρο που φαινόταν αληθινό,  τον πόθο για την ελευθερία…».

«Ο Ελληνισμός είναι ένας…»

Το διήμερο των εκδηλώσεων κορυφώθηκε χθες, Κυριακή 22 Απριλίου 2018, με μία έντονα συγκινησιακή τελετή μνήμης στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης Συκεών, στην οποία παρέστη εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Γενικός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Σπύρος Μιλτιάδης, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, εκπρόσωποι Κυπριακών Οργανώσεων, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές των σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Χαραλάμπους και Χριστοφόρου παρουσία των τοπικών και κυπριακών αρχών και εκπρόσωπων φορέων. Τους Κύπριους αγωνιστές τίμησαν οι σημαιοφόροι  και οι παραστάτες των σχολείων του δήμου υψώνοντας στη μνήμη τους την ελληνική σημαία, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας του δήμου και πλήθος μαθητών και πολιτών.

Στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, όπου κατέληξε η πομπή, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ μαθητές και μαθήτριες των σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών απήγγειλαν ποιήματα που εξήραν την ανδρεία των Κυπρίων Αγωνιστών και το μέγεθος της αυτοθυσίας τους.

Ιδιαίτερα συγκινητική η ομιλία της διευθύντριας του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας  Ελένης Μούζουρα, η οποία, παρουσίασε το χρονικό της ημέρας με ιδιαίτερα συγκλονιστικές λεπτομέρειες των μαρτυρικών θανάτων των Κυπρίων Αγωνιστών, και περιέγραψε με τα πιο γλαφυρά λόγια το μέγεθος της αγωνιστικότητας των ηρώων Κυπρίων για την Ελευθερία.

«Μέχρι σήμερα αναγνωρίζονται από τα οστά τους με τη μέθοδο του dna αγνοούμενοι και θάβονται τώρα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Πολλές είναι οι μανάδες οι οποίες πέθαναν και δεν πρόλαβαν να θάψουν τα παιδιά τους…», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα.Μούζουρα, για να προχωρήσει και σε μία ιστορική υπενθύμιση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «ήταν πολλοί οι Κύπριοι οι οποίοι πολέμησαν στον Μακεδονικό Αγώνα. Στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης υπάρχουν τα τεκμήρια για τους Κύπριους Μακεδονομάχους που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Μακεδονίας. Ο Ελληνισμός, λοιπόν, είναι ένας…».

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με τραγούδια αφιερωμένα στη μαρτυρική Μεγαλόνησο με τις ιδιαίτερα συγκινητικές ερμηνείες  των τραγουδιστών Α.Τέλη και Χρ. Στόικου , τους οποίους συνόδευσε στο πιάνο η μουσικός Α.Αραμπατζή του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης, που συγκίνησαν το πλήθος των παρευρισκομένων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Δαλάτση για τη μέχρι τώρα προσφορά του στην ανάδειξη της θυσίας των Κυπρίων Αγωνιστών.