Skip to main content

Ο γερμανικός Τύπος για την πολιτική αλλαγή του Αλέξη Τσίπρα

Η πολιτική αλλαγή του Αλέξη Τσίπρα και οι λόγοι της ανόδου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, απασχολούν μεταξύ άλλων τον γερμανικό Τύπο.

 Η πολιτική αλλαγή του Αλέξη Τσίπρα, οι λόγοι της ανόδου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και η ανάδειξη των διαφορών μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας με αφορμή την ελληνική κρίση είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης του γερμανικού Τύπου.

«H ριζική αλλαγή του Αλέξη Τσίπρα» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το Spiegel το δημοσίευμα του για τον τέως πρωθυπουργό. Το άρθρο κάνει μια μακροσκελή αναφορά στην πορεία του, στα όσα είχε υποσχεθεί, στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε και καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Ο Τσίπρας άλλαξε και φυσιογνωμικά. Είναι ένα καθημερινό θέμα στα ελληνικά μίντια το γεγονός ότι ο τέως πρωθυπουργός πήρε μερικά κιλά παραπάνω. Οι έμπιστοί του αποδίδουν το γεγονός στο άγχος και στις πολλές ώρες δουλειάς».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο αρθρογράφος αναφέρει: «για φίλους και εχθρούς ο Τσίπρας είναι πλέον ένας κανονικός θνητός, κανένας άγιος και κανένας διάβολος. Το μεγάλο του προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έχει συρρικνωθεί. Πολιτικοί παρατηρητές περιμένουν για τις νέες εκλογές μια μάχη στήθος με στήθος με τον αντίπαλό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Το μεγάλο αδύναμο σημείο του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι ότι υπέγραψε το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Το πρόβλημά του είναι πολύ περισσότερο ότι δεν ακολουθεί καμία σαφή γραμμή. Την μια ημέρα υπόσχεται να διαπραγματευθεί εκ νέου τμηματικά το πρόγραμμα και την επομένη λέει ότι θα το ακολουθήσει κατά γράμμα».

Η άνοδος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη

«Η παλιά ελίτ επέστρεψε» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της εφημερίδας Zeit, το οποίο αναφέρεται στον πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και επιχειρεί να δώσει μια εξήγηση για την άνοδό του στις δημοσκοπήσεις, επικαλούμενη τον καθηγητή Νίκο Μαρατζίδη από το Πανεπιστήμιο Μακεδονία.

Ο Μεϊμαράκης κρατάει χαμηλό προφίλ, μάλιστα δεν φαίνεται να διεκδικεί καν την πρωθυπουργία για τον ίδιο. Αυτό θα του φανεί χρήσιμο στην πολιτική του εκστρατεία, υποστηρίζει ο Μαραντζίδης. «Διαφορετικά ο Μεϊμαράκης σε μια ευθεία σύγκριση με τον χαρισματικό τέως πρωθυπουργό δεν θα είχε καμία ευκαιρία. Οι άνθρωποι εκτιμούν σε αυτόν ότι δεν δίνει την εικόνα πολιτικού διψασμένου για εξουσία όπως πολλοί άλλοι πολιτικοί της Ελλάδας – μη εξαιρουμένου και του προκατόχου του Αντώνη Σαμαρά.»

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρεται και στα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, που φέρουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αναμεμειγμένο σε σκάνδαλα ως υπουργός Άμυνας ανάμεσα στο 2006 και το 2009, ενώ επισημαίνει ακόμα ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν υπάρχει καθαρός νικητής.

Διαφορές Γερμανίας και Γαλλίας

Η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί άρθρο στο οποίο διατυπώνεται η άποψη ότι «η ελληνική κρίση ανέδειξε τη βασική διαφορά ανάμεσα στη γαλλική και γερμανική αντίληψη της Ευρώπης».

«Η βούληση της Γαλλίας να κρατήσει την Ελλάδα οπωσδήποτε στην Ευρωζώνη έχει μια σειρά από λόγους. Οι Γάλλοι δεν χάνουν ευχαρίστως συμμάχους στο Νότο και παραδοσιακά δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε γεωπολιτικά θέματα σε σχέση με τους Γερμανούς. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντίθετα είδε την ευκαιρία να έρθει πιο κοντά σε μια Ευρώπη του σκληρού πυρήνα. Πίσω όμως από τους διαφορετικούς στόχους υπάρχουν και άλλα κίνητρα. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα διαφορετικών συνταγματικών παραδόσεων. Αυτό δείχνει πόσο αναγκαίο είναι να σκεφθούμε για ένα ευρωπαϊκό σύνταγμα και πόσο αναγκαίο είναι να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», γράφει η SZ.