Skip to main content

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, η ελληνική σημαία και η εθνική συνείδηση

Η επικείμενη απόφαση για την έκδοση ή μη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και οι πληροφορίες για τον εκβιασμό που δέχεται ο Αναστασιάδης.

Η απόφαση για την έκδοση ή μη των 8 Τούρκων αξιωματικών θα ληφθεί σε λίγες μέρες. Όμως, υπάρχουν κάποιες δεκάδες άλλοι Τούρκοι, "άσημοι", που δημοσιοποιήθηκε πως ήρθαν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο. Ποια είναι η τύχη αυτών; Καμιά πληροφορία δεν υπάρχει, με τις φήμες να λένε ότι τους επιστρέψαμε "νύκτα", για να γνωρίσουν την τουρκική Δικαιοσύνη. Μακάρι, να είναι ψέματα.

Θυμάμαι τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει στα κάγκελα και να απαιτεί την μη έκδοση Τούρκων (Κούρδων ή Αριστερών) χωρίς καν να ληφθεί υπόψη αν επρόκειτο για καταζητούμενους του κοινού ποινικού δικαίου. Τι συμβαίνει τώρα με τους Αριστερούς, παριστάνοντες υποκριτικά τους ανθρωπιστές, και δεν βλέπουμε ανάλογες κινητοποιήσεις; Μείνανε στην δήλωση του Ερντογάν, που δεν διαψεύστηκε, ότι ο Τσίπρας του υποσχέθηκε πως θα στείλει πίσω τους 8 αξιωματικούς;

Επιβεβαιώθηκε ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, θα ηγηθεί της αποστολής της ΕΕ στη Γενεύη, ο οποίος βρισκόταν σε στενή επαφή με τους δύο ηγέτες όλο το τελευταίο διάστημα, λέει η ανακοίνωση. Όμως, παρέχεται μισή πληροφόρηση, επειδή δεν αναφέρει αν η Ε.Ε. θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη ως ισότιμο μέλος -όπως θέλει η Ελλάδα- ή θα παρακολουθεί -όπως θέλει η Τουρκία-; (Και ο ΟΗΕ, που συντόνιζε τις διαπραγματεύσεις επί χρόνια, πού βρίσκεται;)

Έρχονται πληροφορίες από την Μόσχα, ότι ο Ν. Αναστασιάδης εκβιάζεται από την Νούλαντ, να αποδεχθεί το αμερικανοβρετανικό Σχέδιο υποδούλωσης της Κύπρου. Πάτημα γι’ αυτό έχει το γεγονός ότι το δικηγορικό γραφείο του Αναστασιάδη έχει πελάτη αμφισβητούμενο ολιγάρχη, ο οποίος ζήτησε -και πήρε- πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αρνήθηκε να υπακούσει στην παρότρυνση ηλίθιου Έλληνα, που του ζήτησε να υπογράψει αυτόγραφο πάνω στη σημαία. «Όχι δεν υπογράφω πάνω στη σημαία», απάντησε ευγενικά, που σημαίνει ότι σέβεται τη χώρα και το εθνικό σύμβολό της. Ο Άδωνις ενθουσιάστηκε και δήλωσε: «Δεν υπογράφω στη Σημαία λέει και βάζει τα γυαλιά σε ένα κάρο δήθεν πατριώτες... μπράβο του! Σεβασμός του αξίζει». Αυτά, πρέπει ο Γεωργιάδης να τα πει και στον φίλο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που είχε πει ότι η σημαία μας είναι απλώς "ένα κομμάτι πανί".

Είναι ευκαιρία να πω, ότι και στα πανεπιστημιακά συγγράμματα, παρατίθεται λανθασμένος ορισμός για την έννοια του έθνους. Ότι πρόκειται για σύνολο ανθρώπων με κοινή καταγωγή, ιστορία, ήδη και έθιμα, γλώσσα… Ξέρω πολλούς με αυτά τα στοιχεία, που είναι όμως απάτριδες, καθορίζοντας μάλιστα το έθνος ως τεχνητό δημιούργημα. Αυτό σημαίνει πως δεν θέλουν να ανήκουν στο ελληνικό έθνος, παρόλο που διαθέτουν τα απαραίτητα γνωρίσματα. Τι λείπει; Η βούληση.

Αυτός είναι ο καθοριστικός παράγοντας της ένταξης κάποιου σε ένα έθνος, ακόμη και αν λείπουν κάποια από τα θεωρούμενα στοιχεία. Η συνείδηση ότι θέλεις να ανήκεις κάπου. Και όταν το θέλεις, αποδέχεσαι ενσυνείδητα τον ελληνικό τρόπο ζωής, του ήθους και της αξιοπρέπειας. Και σέβεσαι τα σύμβολα της πατρίδας. Αν δεν διαθέτεις τα παραπάνω, τι σημασία έχει αν γράφει η ταυτότητα "ελληνική εθνικότητα"…