Skip to main content

Ερωτηματικά για την πολιτική Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών

Ο Νίκος Κοτζιάς φαίνεται πως είχε παιδιόθεν όνειρο να γνωρίσει τον κόσμο, και το υλοποιεί τώρα με έξοδα του ελληνικού λαού.

Είναι αδύνατο να αντιληφθεί κάποιος, ποια είναι η κυβερνητική πολιτική σε εσωτερικά και εξωτερικού ενδιαφέροντος θέματα. Το πιθανότερο είναι -όπως δείχνουν τα πράγματα- δεν υπάρχει καμιά συγκροτημένη πολιτική, με τον κάθε υπουργό να την χαράσσει συμφώνως προς την δική του αντίληψη.

Δεν υπάρχει χειρότερο από αυτό. Επαναλαμβάνω αυτό που έχω γράψει κι άλλες φορές: Καλύτερα ένα κακό σχέδιο, παρά καθόλου σχέδιο. Φοβούμαι δε, πως αυτό καταδεικνύει η περίπτωση του κ. Ν. Κοτζιά, του υπουργού Εξωτερικών, τον οποίο είχα επαινέσει άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, για τις πρώτες εύστοχες τοποθετήσεις του.

Ανέδειξε κατ’ αρχάς την γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας, όχι βεβαίως προς τους ηγέτες, οι οποίοι την γνωρίζουν, αλλά προς τους λαούς, που έχουν άγνοια της πολιτικής και παρασύρονται από δημαγωγούς. Έθεσε το θέμα, στην διεθνή κοινότητα, των δεκάδων χιλιάδων ελληνικής καταγωγής πολιτών της Ουκρανίας, όπως και την ανάγκη προστασίας των χριστιανών της Μέσης Ανατολής.

Αυτά, τα επαίνεσα, όπως και την διατυπωθείσα άποψή του, που συνέπιπτε με την δική μου, ότι χρειάζονται ανοίγματα προς Ρωσία και άλλες χώρες, αλλά «μέχρι εκεί που μας παίρνει».

Όμως, ο κ. υπουργός φαίνεται πως είχε παιδιόθεν όνειρο να γνωρίσει τον κόσμο, και το υλοποιεί τώρα με έξοδα του ελληνικού λαού. Βρίσκεται συνεχώς σε κάποια χώρα, χωρίς μέχρι στιγμής να επιτύχει κάτι -έστω και το ελάχιστο- το ουσιώδες. Ίσως θα επιδιώκει να του απονεμηθεί ο τίτλος του «τουρίστα υπουργού». Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Χωρίς ύπαρξη κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα εξωτερικού ενδιαφέροντος, ο κ. Ν. Κοτζιάς φέρεται να αυτοσχεδιάζει και μάλλον δημιουργεί προβλήματα, παρά τα επιλύει.

Άρχισε με συζητήσεις που έκανε με τους Σκοπιανούς, όπου αφενός υπέγραψε συμφωνία για ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), με μία κυβέρνηση ανυπόληπτη και προσωρινή, αφετέρου έκανε συζητήσεις για την ονομασία των Σκοπίων, ενώ πάγια θέση όλων -ακόμη και αυτού του Γ. Παπανδρέου- είναι ότι το θέμα το χειρίζεται αποκλειστικώς ο ΟΗΕ, και δεν αποτελεί αντικείμενο διακρατικών διεργασιών.

Στη συνέχεια, ο κ. Ν. Κοτζιάς, ευρισκόμενος στην Πρίστινα, έδωσε την εντύπωση αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, εντός του έτους, και υποσχέθηκε πλήρη υποστήριξη στην προσπάθεια του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη σε διεθνή φόρα. Ξένοι αναλυτές, απορημένοι από αυτήν την εξέλιξη, έφτασαν μέχρι του σημείου να υποθέσουν ότι πρόκειται για «αντάλλαγμα» με τις ΗΠΑ, προκειμένου να μας υποστηρίξουν έναντι των δανειστών.

Ο κ. Ν. Κοτζιάς, δεν έλαβε υπόψη, ότι αναγνωρίζουσα η Ελλάδα de jure το Κοσσυφοπέδιο, αναγνωρίζει εκ παραλλήλου την δυνατότητα μιας πληθυσμιακής ομάδας που έχει αριθμητική υπεροχή σε μια περιοχή, να αποφασίζει την αυτονόμησή της. Τι θα πει ο κ. Ν. Κοτζιάς στους τουρκόφρονες της Θράκης -όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, είναι υπέρτερος του χριστιανικού- αν ζητήσουν την ίδια μεταχείριση που επιφυλάσσει η Ελλάδα για τους Κοσοβάρους;

Και φυσικώ τω λόγω, υπήρξε η αντίδραση της Σερβίας, όπου παρά την διάψευση της Πρεσβείας μας στο Βελιγράδι, ότι δεν υπάρχει πρόθεση αναγνώρισης από πλευράς Ελλάδας, οι Σέρβοι δεν αφήνουν το θέμα «να πέσει» και υπήρξε μάλιστα και τίτλος έγκυρης σερβικής εφημερίδας «Ο Τσίπρας πρόδωσε το Κοσσυφοπέδιο». Ο πολιτικός αναλυτής κ. Ντούσαν Γιάνιτς αναφέρει ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο εκπληρώνοντας αμερικανικές υποχρεώσεις. Ο δε κ. Μπράνκο Ράντουν, πολιτικός αναλυτής κι αυτός, πιστεύει ότι η Ελλάδα «έχει ήδη κάνει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ», λέγοντας ότι η Σερβία δεν έχει κανένα λόγο να περιμένει από τον Τσίπρα, ο οποίος είναι άθεος και δεν πιστεύει στη σχέση αδελφότητας με τους Σέρβους Ορθοδόξους.

Αλλά ο κ. Ν. Κοτζιάς, κατόρθωσε να ξεσηκώσει και την ομογένεια στην Αλβανία, όπου επισκεπτόμενος τα Τίρανα, ενώ ο ομόλογός του Αλβανός, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε σε όλες τις αλβανικές αιτιάσεις κατά της Ελλάδας, ο κ. Ν. Κοτζιάς αδιαφόρησε πλήρως να υπερασπιστεί τους ομοεθνείς μας στις απροκάλυπτες ανθελληνικές επεμβάσεις της αλβανικής Πολιτείας.
Θα συνιστούσα στον κ. Ν. Κοτζιά, καλύτερα να συνεχίσει τα τουριστικά του ταξίδια σε χώρες που δεν έχει η Ελλάδα προβληματικές σχέσεις, για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις από τις αλόγιστες δηλώσεις του και τις μη πράξεις του.

Ο Μακεδών