Skip to main content

Ο κ. Τσίπρας, το σταυροδρόμι και το ενδεχόμενο του Grexit

Το ΔΝΤ υπενθυμίζει με νόημα στην Αθήνα ότι οι Βρυξέλλες παρουσιάζουν βελτιωμένα στοιχεία γιατί δεν θέλουν να διευθετήσουν το ελληνικό χρέος.

Ως γνωστόν, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ελληνικό πλεόνασμα για το 2015 έφτασε στο 0,7%! Πολύ πάνω από την αρχική πρόβλεψη για 0,25%. Και η Κομισιόν άφησε έτσι να εννοηθεί ότι η πρόβλεψη της για τελικό πλεόνασμα, από το 2018 και μετά, 3,5%, δεν είναι τελικά και τόσο ουτοπικό.

Στο ΔΝΤ, σχεδόν μία εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις, εξακολουθούν να αμφισβητούν έντονα το αποτέλεσμα της Eurostat και προειδοποιούν την Αθήνα να προσέχει γιατί ενδεχομένως να μπλέξει σε μεγάλες περιπέτειες. Το Ταμείο υπενθυμίζει με νόημα στην Αθήνα ότι οι Βρυξέλλες «τα λένε αυτά», γιατί δεν θέλουν να διευθετήσουν το ελληνικό χρέος.

Και η Αθήνα; Από τη μια χαίρεται με το 0,7% και από την άλλη στενοχωριέται για το χρέος. Από τη μια «επιτίθεται» στο ΔΝΤ για τις άστοχες προβλέψεις του και από την άλλη αντιλαμβάνεται ότι οι Ευρωπαίοι απομακρύνουν τη χώρα από την ουσιαστική λύση του προβλήματος.

Και στη μέση όλων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφαγκ Σόιμπλε, που πίσω από κάποιες ακατανόητες και εν πολλοίς αντιφατικές δηλώσεις του, σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, επαναφέρει θέμα Grexit. Γιατί, περί αυτού πρόκειται στην πραγματικότητα.

Για να έχετε ωστόσο μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη της κατάστασης, θα σας παραθέσουμε την άποψη ενός αναλυτή που έχει βαθιά γνώση του ελληνικού ζητήματος, του Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγου της Berenberg Bank. Διαβάστε:

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ο πονοκέφαλος της Ευρώπης. Δεδομένου ότι η χώρα έχει εκπληρώσει μόνον το 20% της συμφωνίας που συνήφθη τον Αύγουστο, η υφιστάμενη αξιολόγηση δεν εξελίσσεται ομαλά. Έτσι αναμένεται έντονη αντιπαράθεση με τους πιστωτές τον Μάιο ή αμέσως μετά το δημοψήφισμα του Brexit στις 23 Ιουνίου. Ωστόσο, η ΕΚΤ θα θωρακίσει πιθανούς κινδύνους μετάδοσης, όπως συνέβη το περασμένο καλοκαίρι, στην περίπτωση που η Ελλάδα αποτελέσει ξανά προβληματικό σημείο. Επίσης, δεδομένης της απομάκρυνσης του ταραχοποιού Βαρουφάκη και το προβάδισμα της αντιπολίτευσης που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, είναι μικρός ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης γύρω από ένα Grexit με πιθανότερο σενάριο μια βελτίωση στα πολιτικά πράγματα της χώρας».