Skip to main content

Μια «πύρρειος νίκη» για τις ελληνικές τράπεζες τα stress tests;

Το ΔΝΤ επιμένει στην ανάδειξη του προβλήματος των κόκκινων δανείων, υποστηρίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης μιας μεσοπρόθεσμης αυστηρής στρατηγικής.

Η αναδίπλωση στην οποία οδηγήθηκε, τελικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ό,τι αφορά την απαίτησή του να διενεργηθεί έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (AQR), ίσως να αποδειχθεί στο τέλος πύρρειος νίκη για την ευρωπαική – και κατ' επέκταση την ελληνική – πλευρά, που την επέβαλλε.

Κι αυτό γιατί και αυστηρά stress tests έχουν επιβληθεί στις εγχώριες τράπεζες, ενώ το ΔΝΤ επιμένει στην ανάδειξη του προβλήματος των κόκκινων δανείων, υποστηρίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης μιας μεσοπρόθεσμης αυστηρής στρατηγικής για την αντιμετώπισή τους. Κι όλα αυτά ενώ έχουν ήδη «καεί» πολλά από τα «όπλα» της ευρωπαικής πλευράς.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, έριξε όλο το βάρος του ονόματός του, προκειμένου να μην υιοθετηθεί η υπόδειξη του ΔΝΤ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να μίλησε και αυτός με τη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Μαζί της επικοινώνησε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, βεβαίως, είχε προηγουμένως κινητοποιήσει όλο το σύστημα της ΕΚΤ, που συμμερίστηκε τις ανησυχίες του. Μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης όλο αυτό το διάστημα σήκωσε, κατά τις πληροφορίες, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. Τελικώς, ο συμβιβασμός επήλθε, αλλά τα από εδώ «όπλα» κάηκαν μέχρις ενός. Και το θέμα είναι τι θα γίνει, αν στο μέλλον το ζήτημα επανέλθει...