Skip to main content

Η ένδυση στην Ελλάδα έχασε τον μισό τζίρο της στα χρόνια της κρίσης

Δραματικές οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις ετοίμου ενδύματος. Τα αιτήματα του ΣΕΠΕΕ για μείωση του ενεργειακού κόστους και της φορολογίας.

Οι κλάδοι ένδυσης και κλωστοΰφαντουργίας στην Ελλάδα έχουν επηρεαστεί δραματικά στα επτά χρόνια της κρίσης κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε από την μείωση της κατανάλωσης κατά 50% και πλέον, ποσοστό που συνεπάγεται απώλεια τζίρου ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) κ. Βασίλης Μασσέλος, στην ομιλία που εκφώνησε κατά τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, παρουσία μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας αλλ ά και του Γ.Γ. Βιομηχανίας, κ. Ευστάθιου Ζαφείρη.

Την περίοδο 2009 – 2015 η κατανάλωση ενδυμάτων στην Ελλάδα, από 8,5 δισεκ. ευρώμειώθηκε στα 4,2 δισεκ. ευρώ.

Οι συνθήκες της κρίσης επιτάθηκαν με τη συνέχιση των capital controls, τα πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα, την έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με το κόστος του χρήματος και το πολύ μεγάλο ποσοστό ανεργίας, ένα μείγμα προβλημάτων που έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά αρνητικό οικονομικό περιβάλλον το οποίο δεν φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει σύντομα.

Μονόδρομο για τις επιχειρήσεις του κλάδου αποτελούν οι εξαγωγές. Ο ΣΕΠΕΕ τα τελευταία 4 χρόνια υλοποίησε 21 διοργανώσεις σε 10 διαφορετικές χώρες στις οποίες
συμμετείχαν συνολικά 187 επιχειρήσεις. Στην ουσία ο ΣΕΠΕΕ λειτουργεί ως εξειδικευμένος κλαδικός φορέας εξωστρέφειας. Ο κ. Μασσέλος τόνισε την ανάγκη στήριξης της προσπάθειας του Συνδέσμου και των επιχειρήσεων από την Πολιτεία.

Πρότεινε την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου παρέμβασης για τους κλάδους της μόδας (ένδυση – υπόδηση – κλωστοϋφαντουργία) με 3 βασικούς άξονες: την ανάπτυξη των εξαγωγών, την ενίσχυση της ρευστότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Η ανάπτυξη των εξαγωγών θα πρέπει να γίνει με καθαρά κλαδικό προσανατολισμό, σε κλάδους με διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα. Η αξιοποίηση των όποιων πόρων πρέπει
να γίνει με στοχευόμενες παρεμβάσεις, με φορείς υλοποίησης αποκλειστικά τους κλαδικούς συνδέσμους που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε δράσεις εξωστρέφειας
και βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο κ. Μασσέλος ζήτησε την επίσπευση επιστροφής του ΦΠΑ στους εξαγωγείς και την παροχή ρευστότητας μέσω χαμηλότοκων δανείων στις επιχειρήσεις που υλοποιούν δράσεις εξωστρέφειας και επενδύσεις. Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η οποία σήμερα είναι ιδιαίτερα υψηλή, βαθαίνει την ύφεση και τελικά μειώνει σημαντικά τα φορολογικά έσοδα. Αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος της ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου, το οποίο οδηγεί στην αποβιομηχανοποίηση της χώρας και ζήτησε την μείωσή του στα επίπεδα άλλων γειτονικών χωρών.

Τέλος, ο ΣΕΠΕΕ επανέφερε το αίτημά του για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών  Ζωνών (ΕΟΖ) στα σύνορα με τη Βουλγαρία και τη FYROM στις οποίες θα υπάρχει ανταγωνιστικό κόστος φορολογίας και απασχόλησης. Οι ΕΟΖ θα βοηθήσουν στον επαναπατρισμό πολλών ελληνικών επιχειρήσεων και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων
εργασίας εντός των ελληνικών συνόρων, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.