Skip to main content

Σοβαρά θέματα σε μια λύση-πακέτο για το όνομα των Σκοπίων

Το πακέτο του συμβιβασμού με την ΠΓΔΜ, η συνεχώς διευρυνόμενη ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και οι επενδύσεις της Ρωσίας στην Κύπρο

Ρώσοι επενδυτές θα δημιουργήσουν ιατρικό κέντρο στην Πάφο για την αντιμετώπιση κρουσμάτων καρκίνου. Και στον επενδυτικό τομέα έχουμε διαφορετικές αντιμετωπίσεις από την Κύπρο. Εκεί επενδύουν, εδώ «θα» επενδύσουν. Αυτό το «θα» σημαίνει απόσταση από εδώ έως στη σελήνη. [Η αλήθεια είναι ότι το "θα" μας ικανοποιεί και το επιβραβεύουμε με ψήφους, χωρίς να μας το επιβάλλει ο Σόιμπλε]

Ο Ν. Κοτζιάς απάντησε σε δημοσιογράφο σκοπιανού καναλιού, εάν η Αθήνα επιδιώκει λύση αποκλειστικά για το όνομα ή και για άλλα θέματα. Εξήγησε ότι ο συμβιβασμός ισχύει για όλο το πακέτο. Στο όνομα, τη χρήση του ονόματος, τα παράγωγά του, τη σχέση που υπάρχει με το όνομα και τα ακρωνύμια. Αυτά είναι τέσσερα θέματα.

Όμως, πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, θα υπάρξουν και άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα, τις λέξεις που χρησιμοποιούνται, δηλαδή, η ταυτότητα και η γλώσσα. Αλλά υπάρχουν πιο περίπλοκα ζητήματα, τα οποία δεν είναι πολύ σοβαρά, αλλά είναι περίπλοκα. Για παράδειγμα, εμπορικά ονόματα».

Υπουργέ μου, ρώτησε τους επιχειρηματικούς συνδέσμους και τα Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης, για να σου πουν ότι είναι πολύ σοβαρά τα θέματα ταυτότητας [και γλώσσας], με τις προσπάθειες που κάνουν στην ευρωπαϊκή αγορά, να βγάζουν από τα ράφια των σούπερμάρκετ σλαβικά προϊόντα, με την ένδειξη "μακεδονικό".

Υπάρχει όμως και ηθικό-συναισθηματικό ζήτημα, που κατ’ Αριστοτέλη έχει υψίστη σπουδαιότητα. Κάθε Μακεδόνας, που θα βρίσκεται στο εξωτερικό, δεν θα τολμά να πει από πού κατάγεται, επειδή θα τον θεωρούν Σλάβο. Χώρια, την "υπεροχή" που θα νιώθει -και θα την επιδεικνύει- ο κάθε Σκοπιανός αμφίβολης εθνικότητας. 

Όταν μιλούσα και έγραφα για την παγίδα της παγκοσμιοποίησης, κάποιοι μπορεί και να θεωρούσαν ότι πρόκειται για σενάρια συνωμοσιολογίας. Τώρα όμως, έγινε φανερό, ότι οι πολλοί έβλεπαν το τυράκι και όχι την φάκα. Χθεσινή είδηση: Στο ιλιγγιώδες ποσό των 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έφτασε το ύψος της περιουσίας των δισεκατομμυριούχων όλου του κόσμου σύμφωνα με την έκθεση UBS/PwC Billionaires.

Όχι μόνο δεν μειώθηκε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, αλλ’ απεναντίας διευρύνθηκε. Όχι μόνον μεταξύ μεμονωμένων ανθρώπων, αλλά και μεταξύ χωρών, ενώ έλεγαν ότι όλη η υπόθεση γίνεται για να ευνοηθούν οι φτωχές χώρες.

Πρόκειται για μια σχετική επανάληψη του φαινομένου, χωρίς όμως να γνωρίζουμε αν θα υπάρξει και η ίδια λύση. Στις αρχές του 20ου αιώνα, την περίοδο δηλαδή, της μεγάλης βιομηχανοποίησης, χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου Ρούζβελτ ο οποίος διέλυσε τα μεγάλα τραστ και επέβαλε αυξημένη φορολογία στους πλούσιους προκειμένου να μην υπάρξει κοινωνική "έκρηξη".

Είπαν στον Τσίπρα στην Βουλή, ότι μπήκε στον Λευκό Οίκο μόνο για να δώσει. Λογικό δεν είναι; Η Ελλάδα είναι πάντα ευαίσθητη στα προβλήματα των άλλων. Είδε ο Τσίπρας ότι υπάρχει ανεργία στις ΗΠΑ, και προσφέρθηκε αμέσως να βοηθήσει η Ελλάδα στην καταπολέμησή της.

Σα να μην πέρασε μια μέρα… Δημοσθένης προς τους Αθηναίους: «Κι ενώ κανονικά όλες οι συζητήσεις γίνονται πριν απ’ τα όποια γεγονότα, εσείς διαβουλεύεστε πάντα κατόπιν εορτής».