Skip to main content

O μεγάλος κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες και πως τον ξεπερνούν

Είναι πιθανό ο επόπτης να υποθέσει ότι θα πρέπει να πουληθούν όλα τα «κόκκινα» δάνεια σε οποιαδήποτε τιμή, μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος που διατρέχουν αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες; Να διαφανεί από τις επιδόσεις των τραπεζών ότι δεν τα καταφέρνουν στη μείωση των προβληματικών χορηγήσεων και η ΕΚΤ να «στήσει» τα stress tests με τρόπο που να οδηγεί σε κεφαλαιακές ανάγκες.

Για παράδειγμα, αν δεν πειστεί ο επόπτης για την ικανότητα των τραπεζών να πιάσουν τους στόχους για τις επισφάλειες, είναι πιθανό στο ακραίο σενάριο της άσκησης να υποθέσει ότι θα πρέπει να πουληθούν όλα τα «κόκκινα» δάνεια σε οποιαδήποτε τιμή, μέσα σε διάστημα ενός έτους!

Σε μια τέτοια περίπτωση τα 100 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων δεν θα μπορούσαν να «πιάσουν» στην αγορά περισσότερα από 30 δισ. ευρώ. Άρα η ζημιά που θα προέκυπτε είναι πιθανό να έφτανε ακόμα και τα 40 δισ. ευρώ, οδηγώντας τα ίδια κεφάλαια του συστήματος σε αρνητικό έδαφος, στα -10 δισ. ευρώ. Όσο δηλαδή και οι ανάγκες που εκτιμά και το ΔΝΤ.

Πόσο πιθανό είναι όμως αυτό το σενάριο; Εμπειρο τραπεζικό στέλεχος εκτιμά ότι τα πράγματα θα πρέπει να πάνε πολύ στραβά για να επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη. Σύμφωνα με προσομοίωση των stress tests, οι εκτιμήσεις είναι μάλλον αισιόδοξες.

Ακόμα και αν υιοθετηθούν τα σενάρια των ασκήσεων του 2015 (ύφεση 4% εφέτος, 2% το 2018 και αναιμική ανάπτυξη 1% το 2017) και διεξαχθεί νέος έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών (AQR), το σύστημα θα χρειαζόταν μια νέα ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 3-4 δισ. ευρώ, καθώς οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα υποχωρούσαν στο 5% από το 17% σήμερα. Κατά συνέπεια, όλα είναι διαχειρίσιμα...