Skip to main content

Ο οδικός χάρτης για το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Σύσκεψη για το Μουσείο Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε σήμερα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Έως τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη βιωσιμότητας για τη δημιουργία του Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπου εξετάστηκαν οι επόμενες κινήσεις.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα πρέπει να είναι έτοιμο και το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα δίνει λύση στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την αδειοδότηση του εξαώροφου κτιρίου. «Ήταν η πρώτη μεγάλη συνάντηση γι΄ αυτή την ιστορία. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα καταλήξαμε πως μέχρι τις 15 Μαΐου θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης, να δούμε που αποσκοπεί το Μουσείο και τι θα περιέχει», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Υπενθύμισε τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τους οποίους ζήτησε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να προχωρήσει η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος. «Ο Τσίπρας μας είπε ότι τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου που θα έρθει στη Θεσσαλονίκη για τη συνάντηση των τριών πρωθυπουργών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, θέλει να είναι σε θέση να ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που χρειάζονται για να προχωρήσουν οι πρόδρομες εργασίες του Μουσείου», σημείωσε.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ο διευθυντής του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Γαλλίας «Memorial de la Shoah» Ζακ Φρεζ, ο γενικός πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βάλτερ Στέχελ, οι αρχιτέκτονες και οι μουσειολόγοι που προχώρησαν στην εκπόνηση της μελέτης.