Skip to main content

Ο πόλεμος με το Μέγαρο Μαξίμου και το όπλο του Στουρνάρα

Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να τον θεωρεί «πολιτικό εχθρό του» τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και μάλιστα δεν διστάζει και να το λέει.

Μπορεί η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα να χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, μετά την επίτευξη της τελευταίας συμφωνίας, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η βεντέτα μεταξύ της κυβέρνησης και της ΤτΕ έχει καταλαγιάσει.

Αντιθέτως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν όσοι κινούνται στις παρυφές του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να τον θεωρεί «πολιτικό εχθρό του» και μάλιστα δεν διστάζει και να το λέει.

Πώς θα απαντήσει διοικητής της κεντρικής τράπεζας; Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, όταν κι όπου μπορεί, διαρρέει ότι θα επιχειρήσει να διατηρήσει το waiver και μετά τον Αύγουστο, έστω και χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης, αν και ξέρει ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες να το πετύχει. Πού επενδύει; Σε μια ευρωπαϊκή κρίση προς το φθινόπωρο που θα του δώσει τη δυνατότητα να ζητήσει μια εξαίρεση. Θα το πετύχει; Άγνωστο. Το πιθανότερο είναι πως όχι, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) λειτουργεί με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, όπου εξαιρέσεις πολύ δύσκολα γίνονται γιατί, πέραν των άλλων, δημιουργούν προηγούμενο.

Συνεπώς, δεν θα γίνει η χάρη στον κ. Στουρνάρα, μολονότι ο Μάριο Ντράγκι πολύ θα ήθελε να τον στηρίξει. Ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ θα έχει να λέει ότι προσπάθησε για το καλύτερο κι αυτό θα είναι ένα όπλο το οποίο θα το χρησιμοποιήσει αρκούντως τους δύσκολους, πολιτικά, μήνες που έρχονται. Όταν η κόντρα με την κυβέρνηση θα πάρει, κυριολεκτικά, φωτιά...