Skip to main content

Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο κ. Σεντένο θα αναλάβει καθήκοντα στα μέσα Ιανουαρίου, όταν και θα αποχωρήσει ο Ολλανδός νυν πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ.

O υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο εξελέγη νέος πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Ο κ. Σεντένο, 51 ετών, είναι υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας από τις 26 Νοεμβρίου του 2015.

Από το 2000 έως το 2004 εργάστηκε ως οικονομολόγος στην Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας. Από το 2004 έως το 2013 διετέλεσε βοηθός διευθυντής του Οικονομικού Τμήματος της Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, ήταν επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τα μακροοικονομικά, στο Ανώτατο Στατιστικό Συμβούλιο της Πορτογαλίας, από το 2007 έως το 2013.

Διετέλεσε επιπλέον μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής -συμβουλευτικό όργανο της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- από το 2004 έως το 2013. Είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οικονομικής Εφημερίδας της Πορτογαλίας από το 2001. Ήταν επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Οικονομικής της Εργασίας από το 2003 έως το 2005.

Είναι συγγραφέας και έχει γράψει βιβλία, κεφάλαια βιβλίων και επιστημονικές δημοσιεύσεις με αντικείμενο την Οικονομική της Εργασίας, την Οικονομετρία, τη Μικροοικονομία και τη Θεωρία Συμβάσεων.

Ο κ. Σεντένο αποφοίτησε από το τμήμα οικονομικών του ISEG-Technical University της Λισαβόνας το 1990, ενώ είναι κάτοχος δύο τίτλων μάστερ:

- Στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά - πανεπιστήμιο ISEG-UTL της Λισαβόνας (1993)
- Στα Οικονομικά - Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ΗΠΑ (1998).

Το 2000 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επίσης με αντικείμενο την Οικονομία.

Είναι επίσης σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας από το 2014 και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο ISEG της Λισαβόνας.