Skip to main content

Ο Πούτιν επικύρωσε τον νόμο για αντίμετρα σε κυρώσεις ξένων χωρών

Με τον νόμο αυτό ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορεί να διακόπτει τις σχέσεις με μη φιλικές χώρες και να επιβάλλει εμπορικούς περιορισμούς.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικύρωσε τον νόμο περί «αντιμέτρων σε μη φιλικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων ξένων κρατών», ο οποίος συνιστά την ρωσική απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλαν κατά της Ρωσίας οι ΗΠΑ των περασμένο Απρίλιο.

Ο νόμος είχε ψηφισθεί από την Κρατική Δούμα στις 22 Μαΐου και είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή-σ.σ) στις 30 Μαΐου.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον Ρώσο πρόεδρο να διακόπτει τις σχέσεις με μη φιλικές χώρες και να επιβάλλει εμπορικούς περιορισμούς σε είδη που εισάγονται από τις χώρες αυτές.

Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο η κυβέρνηση μπορεί με απόφαση του Ρώσου προέδρου να επιβάλλει διάφορους περιορισμούς στις εισαγωγές ειδών από χώρες που χαρακτηρίζονται μη φιλικές, οι οποίοι ωστόσο δεν θα πρέπει να επεκτείνονται σε είδη ζωτικής σημασίας, τα οποία δεν παράγονται στην Ρωσία και σε άλλες χώρες.