Skip to main content

O Πούτιν στο πλευρό του Άσαντ: Άρχισαν οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία

Ρωσικά αεροσκάφη πλήττουν στόχους των τζιχαντιστών σε συριακό έδαφος, μετά το κάλεσμα του Άσαντ στον Ρώσο πρόεδρο για «στρατιωτική βοήθεια»

Άρχισαν σήμερα οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους προς υποστήριξη των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, λίγες  μόλις ώρες μετά το «πράσινο φως» της Άνω Βουλής για άμεση στρατιωτική εμπλοκή. Το συριακό καθεστώς ανακοίνωσε ότι οι επιδρομές έρχονται κατόπιν αιτήματος του Μπασάρ αλ Άσαντ στον Βλαντιμίρ Πούτιν για «στρατιωτική βοήθεια».

Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος με δηλώσεις του εξήγησε πως «η Ρωσία θα βοηθήσει στο σχέδιο επίθεσης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ με επιδρομές».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Russia Today ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία θα προχωρήσει σε «προληπτικές επιθέσεις κατά των τρομοκρατών».

Διευκρίνισε, μάλιστα, πως παρότι η οργάνωση φέρει το όνομα Ισλαμικό Κράτος «δεν έχει να κάνει με την θρησκεία του Ισλάμ», ενώ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για Ρώσους που λέγεται πως έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να γίνουν τζιχαντιστές.

«Σκληροπυρηνικοί από πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσα σε αυτές και η Ρωσία, έχουν ταξιδέψει στο Ιράκ και τη Συρία για να ενταχθούν στην τρομοκρατική οργάνωση. Πρέπει να ηττηθούν εκεί και να μην τους επιτραπεί η επιστροφή στην πατρίδα τους, καθώς θα έχουν αναπτύξει εμπειρία και ιδεολογία από το πεδίο μαχών».

Επιπλέον, είπε ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται και άλλες χώρες να ενταχθούν στην προσπάθεια αυτή, καλώντας τους αρμοδίους να επικοινωνήσουν με το κέντρο πληροφοριών στην Βαγδάτη που έχει συστήσει η Ρωσία σε συνεργασία με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.

Την ίδια στιγμή, επισήμανε πως η Ρωσία δρα σύμφωνα με όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο, αφού έλαβε αίτημα από τη Δαμασκό για ενίσχυση των δυνάμεών της.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «μοναδικό κατάλληλο τρόπο» για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, τη συνεργασία της Ρωσίας με τη Συρία, αφήνοντας σαφές υπαινιγμό στην αποτυχία των επιδρομών της διεθνούς συμμαχίας με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

«Οι συγκρούσεις στη Συρία είναι πολύπλοκο ζήτημα με εσωτερικά προβλήματα, αλλά έχει επιδεινωθεί σημαντικά έπειτα από την παρέμβαση των ξένων παραγόντων», τόνισε ο Πούτιν.

Επισήμανε δε, ότι η Ρωσία είναι αντίθεση στη θέση των ΗΠΑ και των εταίρων για την αποχώρηση του Σύρου προέδρου, εξηγώντας πως η Μόσχα αναμένει από τον Άσαντ να είναι «ευέλικτος» όταν η τρομοκρατική απειλή έχει εξουδετερωθεί και η πολιτική μετάβαση θα είναι απαραίτητη για τη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης της Ρωσίας, Ιγκορ Κονασένκοφ, δήλωσε σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων πως ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις, οχήματα, και αποθήκες που η Ρωσία «εκτιμά ότι ανήκουν σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους».

Νωρίτερα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η Ρωσία ξεκίνησε τις επιδρομές κοντά στην επαρχία Χομς, προσθέτοντας ότι η Μόσχα ενημέρωσε μία ώρα νωρίτερα την Ουάσινγκτον για την επικείμενη έναρξη των αεροπορικών πληγμάτων.

Ο ίδιος δήλωσε, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters, ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις επιδρομές είναι προκαταρκτικές και αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των επιδρομών ή τον τύπο των αεροσκάφων που χρησιμοποιήθηκαν.

Δεν υπήρξε άμεσα κάποιο σχόλιο εκ μέρους της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Η κοινοβουλευτική έγκριση ήλθε λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην οποία θα προεδρεύσει η Ρωσία, ακριβώς την επομένη της συνόδου ηγετών υπό τον Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή, ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός ανέφερε κατά την καθημερινή ενημέρωσή του ότι χθες, Τρίτη, διεξήχθησαν 26 αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τέσσερις επιδρομές στο έδαφος της Συρίας -μεταξύ Ντέιρ εζ-Ζορ, Ουασίγια και Παλμύρας όπου καταστράφηκαν κυρίως εκσκαφείς που ανήκουν στην ISIS.

Το Κρεμλίνο το είχε διατυπώσει σαφώς: «πράσινο φως» του ΟΗΕ ή αίτημα για βοήθεια προερχόμενο από το καθεστώς της Δαμασκού είναι αρκετό για να υπάρξει εξουσιοδότηση για ρωσική στρατιωτική επέμβαση.

Και, όπως ανακοίνωσε μετά την ψηφοφορία το Κρεμλίνο, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ -του οποίου η χώρα έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία- έστειλε επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν ζητώντας του «στρατιωτική βοήθεια». Τη διατύπωση γραπτώς και επισήμως του αιτήματος επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της εν συνεχεία και συριακή προεδρία στη Δαμασκό.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ρωσίας διατύπωσε επίσημο αίτημα προς την Άνω Βουλή και εκείνη , ομοφώνως, ενέκρινε την αποστολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Ιβανόφ διευκρίνισε ότι η επιχείρηση συνίσταται αποκλειστικά σε αεροπορικές επιδρομές, αποκλείοντας, προς το παρόν, την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

«Ο στρατιωτικός στόχος της επιχείρησης είναι αποκλειστικά η αεροπορική υποστήριξη των συριακών δυνάμεων στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία ο Ιβανόφ.

«Η χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος ξένης χώρας είναι δυνατή βάσει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή έπειτα από αίτημα των νόμιμων αρχών της χώρας αυτής» ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όλοι οι εταίροι και σύμμαχοί μας θα ενημερωθούν σήμερα για την απόφαση αυτή και οι υπουργοί Άμυνας θα λάβουν ακριβείς πληροφορίες. Δεν πρόκειται για την υλοποίηση κάποιου γεωπολιτικού στόχου ή για την ικανοποίηση κάποιας φιλοδοξίας, όπως μάς κατηγορούν συστηματικά οι Δυτικοί μας εταίροι» έσπευσε να διευκρινίσει ο Σεργκέι Ιβανόφ.

Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Μόσχα έχει στείλει στρατιωτικούς ειδικούς στο πρόσφατα εγκατεστημένο επιχειρησιακό κέντρο στη Βαγδάτη, το οποίο συντονίζει τις αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία.