Skip to main content

Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνάντηση Τσίπρα-Έτινγκερ

Η Ελλάδα θα συμβάλει αποφασιστικά και εποικοδομητικά στη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη περίοδο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Γκίντερ Έτινγκερ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη συνάντηση, ο Επίτροπος Έτινγκερ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό σχετικά με το σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της Ένωσης στην επόμενη περίοδο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός προϋπολογισμός με προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της σύγκλισης, της ανάπτυξης, της κοινωνικής Ευρώπης, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Επεσήμανε δε, πως η Ελλάδα θα συμβάλει αποφασιστικά και εποικοδομητικά στη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο επίτροπος για θέματα προϋπολογισμού και ανθρώπινων πόρων, τόνισε ότι στις νέες προτεραιότητες  για δαπάνες και πόρους συγκαταλέγεται  το μεταναστευτικό.

Νωρίτερα, ο Γκίντερ Έτινγκερ, μίλησε στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων και οικονομικών της Βουλής, τονίζοντας ότι «θα χρειαστεί ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί με ομοφωνία. Το να μην υπάρχει προϋπολογισμός στην ΕΕ είναι χειρότερη λύση, διότι η οικονομία μας, οι περιφέρειές μας, οι γεωργοί μας χρειάζονται την ασφάλεια του σχεδιασμού», πρόσθεσε.

Ο κ. Έτινγκερ σημείωσε ότι η πρότασή του για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο είναι «φιλόδοξη και ρεαλιστική και όχι ουτοπική».

«Το να επενδύει κανείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ πιο αποδοτικό από ότι να γίνονται 28 διαφορετικές επενδύσεις», τόνισε.

Επίσης μίλησε για την κοινή άμυνα της ΕΕ και το προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «η Ιρλανδία πληρώνει 3 δισ. ευρώ, παρά το ότι δεν θα φτάσουν εκεί οι πρόσφυγες και πληρώνει για να μείνουν οι άνθρωποι στην Τουρκία, να ζήσουν και να σπουδάσουν».