Skip to main content

Ο πρωθυπουργός συνήθισε να υπογράφει ζημιογόνες συμφωνίες

Ο πρωθυπουργός μας παρουσίασε ως επιτυχία ακόμη μία παταγώδη αποτυχία του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό ζήτημα.

Ομολογώ ότι με έχει εντυπωσιάσει η ικανότητα του κυρίου πρωθυπουργού να παρουσιάζει το μαύρο ως άσπρο. Την έχουν αυτήν την ικανότητα τα περισσότερα στελέχη της Αριστεράς, επειδή δεν βρίσκουν -παρά μόνον σπάνια- ικανό αντίλογο. Και έτσι μπορούν να παραπλανούν επιτυχώς τον λαό, που δυστυχώς απέδειξε ότι προτιμά τα αρεστά και όχι τα άριστα. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα, θα τα είχαμε αποφύγει, αν από την αρχή της δεκαετίας του ’90 ακόμη, δεν έδινε βάση «στα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα».

Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, μία ακόμη παταγώδη αποτυχία του στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα, μας την παρουσίασε ως επιτυχία, επειδή, είπε, δεν έγιναν δεκτά τρία αιτήματα των Ευρωπαίων.

Τα οποία αιτήματα, θα έπρεπε να έχει διδαχθεί στα μαθήματα προπαγάνδας στην ΚΟΒΑ που σπούδασε (Κομματική Οργάνωση Βάσης), ότι προβάλλονται ως δευτερεύοντα για να αποσυρθούν από τους αιτούντες, οι οποίοι θα ζητήσουν με την σειρά τους την αποδοχή του πρωτεύοντος. Δεν θα κάνουν μόνον αυτοί υποχωρήσεις! Και το πρωτεύον που αποδέχθηκε ο κύριος πρωθυπουργός, είναι ότι με την υπογραφή του θα παραμένουν ετησίως στην χώρα εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες.

Και τούτο επειδή, ακόμη και ο ολίγιστος αριθμός που θα δεχθούν οι ευρωπαϊκές χώρες αφορά πρόσφυγες και όχι λαθρομετανάστες. Μεταξύ των 500.000 που αφίχθησαν σε λίγους μήνες στα ελληνικά νησιά, οι Αφγανοί, Πακιστανοί και λοιποί Ασιάτες θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Και ας πει κάποιος υπευθύνως, με ποιον τρόπο θα ζήσουν όλες αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες που ήλθαν και θα έλθουν, εκτός από την ενασχόλησή τους με παράνομες πράξεις.

Τα ανακοινωθέντα κοινωνικά μέτρα, αφορούν τους πρόσφυγες και μόνον. Οι λαθρομετανάστες θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Όπως και ο μεγαλύτερος αριθμός των προσφύγων, με δεδομένο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διατεθειμένες μικρό μόνο αριθμό να «φιλοξενήσουν». Οι υπηρεσίες όμως του ΟΗΕ, κάνουν λόγο για τέσσερα (4) εκατομμύρια ακόμη που αναμένεται να έρθουν στην Ευρώπη (στην Ελλάδα δηλαδή).

Τι ακριβώς συνέβη στην Σύνοδο; Και μόνον η «οικογενειακή φωτογραφία» των ηγετών είναι αρκετή για να καταδείξει την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει για μια δίκαιη λύση. Ο λαός μας έχει την παροιμία ««Όλοι αντάμα και ο… δικός μας χώρια». Η μοναξιά του κ. Τσίπρα και η απογοήτευσή του με την συνειδητοποίηση της αδυναμίας του, φαίνεται. Στο περιθώριο των άλλων ομολόγων του, μόνος και προβληματισμένος.

Η προσπάθειά του να πείσει για το αντίθετο, ως πότε θα είναι επιτυχής; Θυμούμαι που είχε εκστομίσει κάποτε ένα «τσιτάτο» αποδιδόμενο στον Τσώρτσιλ, το οποίο είναι ορθό, αλλά φαίνεται πως δεν το έλαβε -ούτε αυτό- σοβαρώς υπόψη: Μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς, για λίγο χρόνο. Λίγους, για πολύ χρόνο. Δεν μπορείς όμως να κοροϊδεύεις πολλούς, επί πολύ.

Όλα αυτά θα τα αναιρέσω, αν υπήρξε κάποια μυστικά συμφωνία με την κα Μέρκελ, επωφελή για την Ελλάδα, και όχι για τον ίδιο. Αυτό όμως, αφενός θα το δείξει ο χρόνος, αφετέρου το ύφος του πρωθυπουργού, όχι μόνον στην φωτογραφία, αλλά και στις δηλώσεις του, δεν με καθιστά αισιόδοξο. Ο κ. Τσίπρας, με την υπογραφή του, «ξελάσπωσε» την κα Μέρκελ της οποίας η δημοτικότητα κατρακυλά, αλλά τώρα με την συμφωνία μπορεί να παρουσιάσει μια επιτυχία της, πάλι σε βάρος της Ελλάδας, μετά το Μνημόνιο. Ο  κ. Τσίπρας έδωσε, αλλά τι πήρε;

Άλλωστε, είναι ενδεικτικά τα σχόλια των ξένων εφημερίδων. Σκωπτικό το δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, όπου γράφεται: "Στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα η καγκελάριος Μέρκελ είναι καλά εξασκημένη", παρατηρεί ο αρθογράφος. "Είναι ο λόγος που κράτησε την υπομονή της μέχρι τέλους, όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξέφραζε συνεχώς αντιρρήσεις μέχρι αργά το βράδυ. Κάποια στιγμή το δείπνο ολοκληρώθηκε, η τελική ανακοίνωση είχε αλλάξει πολλές φορές, και τότε η καγκελάριος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό: 'Είσαι ευτυχής Αλέξη;'".

Σε ένα άλλο σημείο του άρθρου επισημαίνεται ότι μετά τις ελληνικές υποχωρήσεις η καγκελάριος εκθείασε πολλές φορές την Ελλάδα, όταν λίγο νωρίτερα πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι θεώρησαν τη χώρα ως την πραγματική αιτία του προβλήματος. Θα υπενθυμίσω στον κ. Τσίπρα, πως όταν ο αντίπαλος λέγει καλά λόγια για σένα, να αναρωτιέσαι τι λάθος έχεις κάνει.
Ο Γερμανός δημοσιογράφος συνεχίζει τις παρατηρήσεις του γράφοντας ότι "η συμφωνία της Κομισιόν αναγιγνώσκεται και ως μια οδηγία ενός ψυχολόγου που κάνει ομαδική ψυχοθεραπεία στους συμμετέχοντες".

Σημειώνω, απλώς, το γεγονός ότι πλην μιας αναφοράς δευτερολέπτων, δεν έγινε λόγος για τον ύπουλο ρόλο της Τουρκίας, η οποία θα συνεχίζει να μας κατακλύζει με εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες (άλλωστε, η κα. Χριστοδουλοπούλου ήταν αυτή που τους προσκάλεσε, κι αυτό αναγράφεται στα διαφημιστικά φυλλάδια των διακινητών).

Ο Μακεδών