Skip to main content

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας «υπερέβη τα εσκαμμένα»

Η αλήθεια είναι ότι η ρητορική του Ράμα μοιάζει με αυτήν του Ερντογάν, όπου σε μία παράγραφο ρίχνει βέλη και στην άλλο κρατά κλάδο ελαίας...

Οι παππούδες μας, στους ιερούς αθλητικούς αγώνες που τελούσαν, όταν κάποιος αθλητής άλματος, έβγαινε έξω από το σκάμμα, χρησιμοποιούσαν την φράση «υπερέβη τα εσκαμμένα», ξεπερνούσε δηλαδή τα τεθέντα όρια, και μάλιστα συνιστούσαν να αποφεύγεται η υπέρβαση, επειδή παρατηρούνταν τραυματισμοί, προς βλάβη του αθλητή.

Στην περίπτωσή μας, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας -που κατηγορείται από την αλβανική αντιπολίτευση, με σιωπηρή συγκατάνευση των ΗΠΑ, που έστειλαν το FBI για έρευνες, ως αρχηγός αλβανικής συμμορίας- βρίσκεται συνεχώς εκτός σκάμματος, εκμεταλλευόμενος την μακρόχρονη αδράνεια της ελληνικής πολιτείας, αλλά και το γεγονός ότι ο Ν. Κοτζιάς κρατά μόνον καρώτο, και άφησε το μαστίγιο στην αποθήκη.

Είναι προφανές, ότι όσο συνεχίζεται από πλευράς μας αυτού του είδους η αντιμετώπιση ενός θρασύτατου επιβουλέα, η αγοραία ρητορική του θα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, η δε αυθαιρεσία του θα καθίσταται μη αντιμετωπίσιμη. Είναι καιρός, να αλλάξει η πολιτική μας, και να αναζητηθούν οι λόγοι που τον καθιστούν τόσο θρασύ.

Πρόκειται για θρασύτητα ανθρώπου του υποκόσμου, που εκφοβίζει τους συνετούς επιτυγχάνοντας ακόπως τους σκοπούς του, ή ταυτοχρόνως έχει «ισχυρές πλάτες», και ποιες είναι αυτές; Η συμπαράσταση του Ερντογάν, αρκεί; Η σιωπηλή βοήθεια από την Ιταλία, πόσο θα διαρκέσει, εν όψει μάλιστα και των υποθέσεων που ερευνά η ιταλική δικαιοσύνη για τις εγκληματικές ενέργειες της αλβανικής μαφίας στην βόρεια Ιταλία;

Όμως, το γεγονός ότι ο Έντι Ράμα αδιαφορεί για το βέτο που απειλεί ότι θα θέσει η Ελλάδα στην προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε., μπορεί να εξηγηθεί αφενός λόγω της βεβαιότητάς του ότι ούτως ή άλλως η Αλβανία, και αν ακόμη γίνει δεκτή, θα περάσουν πολλά χρόνια, όταν αυτός και η οικογένειά του θα γεύονται τους καρπούς της προστασίας που παρέχει σε κατασκευαστές και εμπόρους ναρκωτικών, αφετέρου δε, μήπως η αμερικανική πλευρά τον έχει διαβεβαιώσει ότι η Αθήνα θα υποκύψει στις πιέσεις στην Ουάσιγκτον, ώστε το βέτο να μη ισχύσει.

Η αλήθεια είναι, ότι η ρητορική του Ράμα μοιάζει μ’ αυτήν του Ερντογάν, όπου σε μία παράγραφο ρίχνει βέλη και στην άλλο κρατά κλάδο ελαίας. Και ό,τι πιάσει. Αφού καθύβρισε εχθές την Ελλάδα, όπως έγραψε η voria.gr, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα έχει κακομάθει και ότι η Αλβανία δεν θα σιωπήσει στα ιστορικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών και ότι η Ελλάδα εξαπατά τους Αλβανούς συνομιλητές, πρόσθεσε:

«Έχει δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα και είμαστε διατεθειμένοι να συνεργασθούμε με την ελληνική πλευρά για να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε ανοιχτά για το μέλλον, που θα είναι βασισμένο σε ευρωπαϊκά πρότυπα και αρχές, στα θέματα αυτά», είπε ο Ράμα.

Πιστεύω ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ πρέπει να εγκαταλείψει την κρυψίνοια, στα ζητήματα εκείνα όπου η απέναντι πλευρά επιτρέπει διαρροές, που προβληματίζουν. Δεν μπορώ να γνωρίζω -όχι μόνον εγώ- τι διεμήφθη στις συζητήσεις μεταξύ Κοτζιά-Μπουσάτι, και τι είναι ειλικρινές από όσα δημοσιεύει ο αλβανικός Τύπος.

Δεν κρύβω πάντως ότι με ανησυχεί το γεγονός ότι κατά τις διαρροές υπήρξε από πλευράς μας αναγνώριση του αιτήματος των Αλβανοτσάμηδων σε κατάλληλο χρόνο από επικοινωνιακής πλευράς. Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για εκδήλωση επιθυμίας των Αλβανών και προδιαθέσεως της αλβανικής κοινής γνώμης. Ο αλβανικός Τύπος γράφει ότι ο Μπουσάτι έθεσε «το θέμα της κατάργησης  της εμπόλεμης κατάστασης, με την οποία έχουν κατασχεθεί ιδιοκτησίες των Αλβανών και των μειονοτικών πολιτών αλβανικής υπηκοότητας σε ελληνικό έδαφος».

Υ.Γ.: Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της "Φωνής της Αμερικής", ο βοηθός αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι, δήλωσε πως η αμερικανική πλευρά στηρίζει πλήρως τους εισαγγελείς και τους δικαστές που χειρίζονται την υπόθεση της διαφθοράς στην Αλβανία, ακόμα και αν θα φτάσουν οι έρευνές τους σε υψηλά κλιμάκια.  Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Ντόναλντ Λιου, δήλωσε πως κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται υπεράνω του νόμου.