Skip to main content

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα αποφασίσει για το μέλλον των Σκοπίων

Επ' ουδενί δεν πρέπει να υπογράψουμε καμία συμφωνία με τα Σκόπια, από τη στιγμή που πλησιάζει ο χρόνος είτε της διάλυσης είτε της αλβανοποίησής τους

Ήδη από την επομένη των εκλογών στα Σκόπια (11 Δεκεμβρίου 2016) είχα σημειώσει σ’ αυτήν την στήλη πως ο αλβανικός παράγοντας είναι καθοριστικός για την μετέπειτα εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στα Σκόπια, δεδομένου ότι θα δώσει την υποστήριξή του για σχηματισμό κυβέρνησης σ’ εκείνο το κόμμα που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Αλβανών, δηλαδή την βάση για την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας (Φυσική Αλβανία, την αποκαλούν).

Αυτή η εξέλιξη είναι που με οδηγεί εδώ και πολλά χρόνια να υποστηρίζω πως με κανένα τρόπο δεν πρέπει να υπογράψουμε οποιαδήποτε συμφωνία με τα Σκόπια, από την στιγμή που πλησιάζει ο χρόνος είτε της διάλυσής τους, είτε της αλβανοποίησης του κράτους. Ταλανιζόμαστε ένα τέταρτο αιώνα μ’ αυτήν την υπόθεση, λίγο χρόνο ακόμη δεν μπορούμε να υπομείνουμε;

Το επί πλέον ενισχυτικό στοιχείο που καταδεικνύει πως οι Αλβανοί θα αποφασίσουν πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, είναι η απροκάλυπτη επέμβαση και των Τιράνων. Έγραψα επίσης στο «Βαλκανικό Ημερολόγιο» της 19 Δεκεμβρίου 2016: «Απροκάλυπτη επέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, από τον Αλβανό πρωθυπουργό, που κάλεσε στα Τίρανα για διαβουλεύσεις τους αρχηγούς των τεσσάρων αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων, σε χωριστές συναντήσεις. Ο Έντι Ράμα θα αποφασίσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης… σε άλλη χώρα».

Μόνο που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, απλώς τώρα βρισκόμαστε εμπρός σε καθοριστικές εξελίξεις. Στις 6 Νοεμβρίου 2013, μετά από ωριαία συνάντηση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα με τον οικοδεσπότη πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, εκτός από τα θέματα της διακρατικής συνεργασίας, εστίασε τις δηλώσεις του στα αλβανικά θέματα και τις εθνοτικές σχέσεις.

Αναφερόμενος σε τελευταία επεισόδια μεταξύ των εθνοτήτων στα Σκόπια, που είχαν συμβεί τότε, ο Ράμα δήλωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία όλες αυτές τις εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας και εθνοτικής βίας. Φυσικά, κατά τους Αλβανούς η μισαλλοδοξία και η εθνοτική βία, προέρχεται πάντα από την πλευρά των Σλάβων, ενώ οι Αλβανοί των Σκοπίων είναι φιλήσυχοι και νομοταγείς και υπομένουν αγόγγυστα τις σλαβικές αυθαιρεσίες (που όντως υπάρχουν). Ο Έντι Ράμα αναφέρθηκε στους Αλβανούς των Σκοπίων «οι οποίοι αποτελούν τα συστατικά της μέρη (σημ.: της χώρας των Σκοπίων) και συμμετέχουν σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και της πολιτικής»

Μετά δύο χρόνια ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα συναντήθηκε στο Πόγραδετς με όλους τους ηγέτες των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων, για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.. Η συνάντηση συγκλήθηκε για να συζητηθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις μάχες στο Κουμάνοβο, και συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο Ιλίρ Μέτα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιμτρ Μπουσάτι, και από τους πολιτικούς των Σκοπίων παρίσταντο ο Αλί Αχμέτι, ο Μεντούχ Θάτσι, ο Zijadin Sela, ο Billal Kasami και ο Vesel Memedi. Όλα τα "καλά παιδιά" δηλαδή, που προετοιμάζουν το σχέδιο της τριπλής ένωσης των Αλβανών, λίαν συντόμως.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση στα Τίρανα -όπου ο Ράμα είδε και τον καθένα χωριστά- πιθανολογώ πως συζήτησαν εκτός από την υποστήριξη του κόμματος της σημερινής αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεφ, όπως είναι η επιθυμία των ΗΠΑ, και την συνένωση των αλβανικών σχημάτων που όπως είναι διασκορπισμένα (με τέσσερα κόμματα στην Βουλή) και αντιμαχόμενα -κυρίως λόγω προσωπικών κινήτρων- δεν έχουν ισχυρή φωνή στο σκοπιανό Κοινοβούλιο.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, υποστηρίζεται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, και λόγω του ότι ο Γκρούεφσκι αφενός καθυστερεί την απόκτηση επίσημης ονομασίας λόγω της αδιαλλαξίας του να μη δέχεται σύνθετο όνομα, αφετέρου του αποδόθηκε φιλορωσική χροιά. Υποθέτω, πως και η πρόσφατη επίσκεψη στα Τίρανα του επικεφαλής της CIA, Τζον Μπρέναν -που δεν συνηθίζεται- δεν είναι άσχετη με την πίεση στα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων να μη εναντιωθούν στις επιθυμίες της Ουάσιγκτον.

Το αν θα συμβεί είναι άγνωστο, επειδή ο Αλί Αχμέτι δεν έδειξε προθυμία στην πρόσκληση του Ράμα και καθυστέρησε να πάει στα Τίρανα. Άλλωστε, ως πρόεδρος του DUI, του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, υποστηρίζει μέχρι τώρα τον κυβερνητικό συνασπισμό τον Γκρούεφσκι, αντί να σχηματίσει κυβέρνηση με τον Ζάεφ.