Skip to main content

Ο Σαββάκης πρώτος πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Το ΕΧΕ ιδρύθηκε εσπευσμένα ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση και επί της ουσίας θα λειτουργήσει από τον Απρίλιο του 2019.

Άρωμα Θεσσαλονίκης στο νεοσυσταθέν Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, αφού πρώτος πρόεδρος ορίστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης. Το ΕΧΕ ιδρύθηκε εσπευσμένα ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση και επί της ουσίας θα λειτουργήσει από τον Απρίλιο του 2019.

Η «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ΑΕ» έχει μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ και μέτοχους το ΛΑΓΗΕ με ποσοστό 22%, τον ΑΔΜΗΕ με 20% το ΔΕΣΦΑ με 7%, την ΕΧΑΕ με 31% και την EBRD με 20%.

Σημειώνεται ότι στην ΕΧΕ προβλέπεται να συμμετάσχει και το κυπριακό χρηματιστήριο με 10% ωστόσο καθώς ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες εγκρίσεις από πλευράς κυπριακού κράτους, το μερίδιο αυτό παραμένει στην ΕΧΑΕ με σκοπό να μεταβιβαστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Στην πράξη σύστασης στο ΓΕΜΗ, γνωστοποιείται και η σύνθεση του πρώτου εννεαμελούς ΔΣ που θα έχει τριετή θητεία. Σε αυτό συμμετέχουν:

Πρόεδρος: Αθ. Σαββάκης (πρόεδρος του ΣΒΒΕ)

Διευθύνων σύμβουλος: Μιχάλης Φιλίππου (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΛΑΓΗΕ)

Μέλη: Γ. Καμπούρης (ΑΔΜΗΕ), Α. Τασούλης (ΛΑΓΗΕ) Γ. Αυλωνίτης (ΔΕΣΦΑ) Δ. Καραϊσκάκης (ΕΧΑΕ) Hannes Takacs (EBRD), Μαρίνος Χριστοδουλίδης (πρόεδρος χρηματιστηρίου Κύπρου) Δ. Παπαντώνης (καθηγητής ΕΜΠ).

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας δε θα είναι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, μια αγορά ανοιχτή σε επενδυτές αλλά περισσότερο ένας φορέας που θα αναλάβει την οργάνωση και διαχείριση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Στην πραγματικότητα το ενεργειακό χρηματιστήριο θα είναι ο διάδοχος του σημερινού λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ και θα αναλάβει τη διεκπεραίωση των ενεργειακών συναλλαγών, δηλαδή θα αποτελέσει την αγορά στην οποία παραγωγοί και έμποροι ενέργειας θα συναλλάσσονται.

Μεταξύ άλλων η ΕΧΕ θα διενεργεί την εκκαθάριση των ποσοτήτων πώλησης και αγοράς ενέργειας, θα υπολογίζει τη χρηματική αξία, θα αναλαμβάνει και θα διαχειρίζεται τον πιστωτικό κίνδυνο των συναλλαγών και θα ασκεί το διακανονισμό στις αγορές.