Skip to main content

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στηρίζει την κατάληψη στο Καλλιτεχνικό Σχολείο

Υποστηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των μαθητών και συμπαραστεκόμαστε σ’ αυτήν τη διαφορετική κατάληψη, τονίζει η ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης.

Μια διαφορετική κατάληψη κάνει την εμφάνιση της στη δυτική Θεσσαλονίκη, σε μία συγκυρία που η ακροδεξιά προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι μέσω των καταλήψεων στα σχολεία, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, με αφορμή την κατάληψη των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

«Οι μαθητές του καλλιτεχνικού σχολείου (γυμνάσιο - λύκειο) Αμπελοκήπων προχώρησαν σε κατάληψη του (ενός από τα κτήρια) με βασικό αίτημα την ενιαία στέγαση του σχολείου τους. Ένα πρόβλημα που χρονίζει και που διαπλεκόμενες δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκκλησίας για τους δικούς τους λόγους, εμποδίζουν τη λύση του και χρησιμοποιούν αυτή τη μη λύση (που οι ίδιοι προκαλούν) για να εγκαλούν την κυβέρνηση για ψεύτικες υποσχέσεις», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης.

«Υποστηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των μαθητών και συμπαραστεκόμαστε σ’ αυτήν τη διαφορετική κατάληψη από τη στιγμή μάλιστα που η υποστήριξη της καλλιτεχνικής παιδείας και η δημιουργία και άλλων καλλιτεχνικών σχολείων (όπως πολύ σωστά έγινε ένα φέτος στην Κοζάνη) είναι μέσα στις πάγιες θέσεις μας ως τμήμα τέχνης και πολιτισμού», καταλήγει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Σε μια συγκυρία που η ακροδεξιά προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι μέσω των καταλήψεων στα σχολεία, μια διαφορετική κατάληψη κάνει την εμφάνιση της στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Οι μαθητές του καλλιτεχνικού σχολείου (γυμνάσιο - λύκειο) Αμπελοκήπων προχώρησαν σε κατάληψη του (ενός από τα κτήρια) με βασικό αίτημα την ενιαία στέγαση του σχολείου τους. Ένα πρόβλημα που χρονίζει και που διαπλεκόμενες δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκκλησίας για τους δικούς τους λόγους, εμποδίζουν τη λύση του και χρησιμοποιούν αυτή τη μη λύση (που οι ίδιοι προκαλούν) για να εγκαλούν την κυβέρνηση για ψεύτικες υποσχέσεις.

Το τμήμα Τέχνης και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης που από την αρχή (ήδη από το 2013) κίνησε το θέμα και συμπαραστάθηκε σε γονείς - μαθητές και καθηγητές για την επίλυση των προβλημάτων του (μοναδικού στη Θεσσαλονίκη) καλλιτεχνικού σχολείου, θεωρεί αυτονόητο να συμπαρασταθεί και τώρα στον αγώνα των παιδιών που διεκδικούν ένα πάγιο αίτημα τους. Δηλαδή αυτό που λέει ο νόμος για την ενιαία φύση των καλλιτεχνικών σχολείων.

Σε μια εποχή που η ακροδεξιά προσπαθεί κάνει δυναμική επανεμφάνιση και μάλιστα χρησιμοποιώντας σχολεία και μαθητές για αυτό, αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο η χρησιμότητα αυτών των σχολείων που μέσω της τέχνης αλλά και της φυσιογνωμίας τους έχουν καταφέρει να αποβάλλουν από τις σχολικές αίθουσες τον ρατσισμό, το μπούλινγκ, τα ναρκωτικά, την μαθητική παραβατικότητα, και να αποτελούν ισχυρό φράγμα ενάντια στον φασισμό και τη νεοναζιστική πρόκληση.

Υποστηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των μαθητών και συμπαραστεκόμαστε σ’ αυτήν τη διαφορετική κατάληψη από τη στιγμή μάλιστα που η υποστήριξη της καλλιτεχνικής παιδείας και η δημιουργία και άλλων καλλιτεχνικών σχολείων (όπως πολύ σωστά έγινε ένα φέτος στην Κοζάνη) είναι μέσα στις πάγιες θέσεις μας ως τμήμα τέχνης και πολιτισμού.