Skip to main content

Ο Σόιμπλε αποσυνδέει το προσφυγικό από την αξιολόγηση

«Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί γιατί η Ελλάδα δεν έχει κάνει ό,τι έχει συμφωνηθεί», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεθα πρέπει να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία την προσφυγική κρίση για να καθυστερήσει την εφαρμογή των μέτρων έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όμως αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να καθυστερήσει περαιτέρω η χώρα την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί γιατί η Ελλάδα δεν έχει κάνει ό,τι έχει συμφωνηθεί», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics στο Λονδίνο, την Πέμπτη.

Πάντως, ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «εύθραυστη» εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, αλλά κάλεσε την Αθήνα «να μην χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό για να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της», σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση.

«Δεν είναι θέμα των θεσμών, είναι μόνο της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Είναι όμως θέμα των θεσμών να βρουν μια λύση», σχολίασε ο κ. Σόιμπλε και στάθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, μέσω του εργαλείου της εξωτερικής υποτίμησης.

Αναφερόμενος στο πολιτικό κόστος της εφαρμογής των προγραμμάτων στήριξης, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι σε καμία χώρα το πρόγραμμα δεν αγαπήθηκε, αλλά πάντα ήταν χρήσιμο. «Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χάσεις τις επόμενες εκλογές», παραδέχθηκε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν το Grexit έχει πλέον αποσυρθεί και αν η Γερμανία έχει «μαλακώσει» την στάση της απέναντι στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο κ. Σόιμπλε εξήγησε ότι όταν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο τελευταίος ήταν ακόμη αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του είχε δηλώσει ότι κατά την προεκλογική του εκστρατεία θα υποσχόταν παραμονή στο ευρώ, αλλά δεν θα δεχόταν το πρόγραμμα. «Η αντίδρασή μου ήταν να του ευχηθώ να μην κερδίσει τις εκλογές, διότι δεν θα μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή του. Υποσχέθηκε ένα πράγμα και έξι μήνες μετά έκανε το αντίθετο. Και η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει τρομερό τίμημα για αυτό», ανέφερε.

«Έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις πετύχαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα. Και μένουμε σε αυτήν. Επομένως το Grexit δεν είναι στο τραπέζι, αλλά εναπόκειται στην Ελλάδα να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί. Εμείς τα τηρούμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα χρειάζεται τώρα επιπλέον αλληλεγγύη, λόγω της προσφυγικής κρίσης.

«Εάν η Γερμανία έκλεινε τα σύνορά της, η Ελλάδα εντός 48 ωρών θα ήταν ένα αποτυχημένο κράτος»

Ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για έλλειψη αλληλεγγύης από πολλά κράτη - μέλη προς την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. «Το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που υπερασπίζεται αυτές τις μέρες την Ελλάδα στο προσφυγικό είναι η Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά και απήθυνε έκκληση για ευρωπαϊκές λύσεις στο πρόβλημα. Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η Ε.Ε. κινείται, «αν και πολύ αργά, συχνά σχεδόν βαρετά», και προέβλεψε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας θα υπάρξει κάποια κίνηση.

Αναφέρθηκε επίσης σε συζήτηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο πριν από πέντε εβδομάδες. «Του είπα ότι αν η Γερμανία αποφάσιζε αυτό που ζητούν πολλοί από τους πολίτες μας και πολλοί από τους γείτονές μας -να κλείσει τα σύνορά της- δύο μέρες μετά η Ελλάδα θα ήταν ένα "αποτυχημένο κράτος". Δεν θα το κάνουμε», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.

Όπως είπε, «δεν μπορούμε στην Ευρώπη να σώσουμε επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σώσουμε εκείνους που μπορούμε», ενώ ζήτησε να βρεθεί η σωστή αναλογία και να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στις περιοχές κοντά στην Συρία.