Skip to main content

Ο South Stream καταπίνει τον Nabucco;

Αναστάτωση στην ενεργειακή αγορά από την πρόσκληση στον ενεργειακό όμιλο RWE να συμμετάσχει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream, σύμφωνα με άρθρο της ρωσικής οικονομικής εγημερίδας
Η ανακοίνωση του γερμανικού ενεργειακού ομίλου RWE ότι προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο ρωσο-ιταλικό σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» αναστάτωσε την ενεργειακή αγορά, εκτιμά σε σημερινό της άρθρο η ρωσική οικονομική ημερήσια «Κομερσάντ» με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο South Stream «καταπίνει» τον Nabucco από μέσα».

«Aν οι Γερμανοί συμφωνήσουν με την πρόταση της Gazprom, τότε το ανταγωνιστικό σχέδιο του Nabucco θα αδυνατίσει και τον στόχο αυτής της πρότασης δεν τον κρύβουν στη ρωσική κυβέρνηση», διαπιστώνει η εφημερίδα, ενόψει των διήμερων διαβουλεύσεων της Άνγκελας Μέρκελ με τη ρωσική ηγεσία στο Γεκατερινμπούργκ των Ουραλίων και προσθέτει ότι «στην ΕΕ, προς το παρόν, δεν βλέπουν απειλή κατάρρευσης του Nabucco», καθώς η κίνηση αυτή ενδέχεται «σε τελική ανάλυση, να οδηγήσει στην ενοποίηση των δύο ανταγωνιστικών σχεδίων».

Επικαλούμενος υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στη ρωσική κυβέρνηση, η «Κομερσάντ» γράφει ότι «ο South Stream είναι διεθνές σχέδιο και όσο περισσότερο διεθνοποιημένος είναι, τόσο λιγότερο ενδιαφέρον για τους καταναλωτές θα είναι το ανταγωνιστικό σχέδιο», σημειώνοντας ότι ο ρωσικός κολοσσός Gazprom είχε συστηματικές επαφές με όλους τους συμμετέχοντες στον Nabucco και διαπίστωσε «διαφωνίες στο εσωτερικό του διευρωπαϊκού κονσόρτσιουμ».

Κατά την εφημερίδα, η γερμανική RWE είναι το τελευταίο μέλος του σχεδίου Nabucco, στο οποίο απευθύνθηκε η Gazprom και τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι «οι συμμετέχοντες στον Nabucco δεν υποστηρίζουν ανοιχτά τον South Stream, αλλά με τον καθένα εξ αυτών έχουν επιτευχθεί ορισμένες συμφωνίες περί «μη εμπλοκής», εάν δεν πρόκειται για διευκόλυνση του ρωσο-ιταλικού σχεδίου».

Ιδρυτές της διαχειρίστριας εταιρείας Nabucco Pipeline είναι πέραν της RWE, η ουγγρική ΜΟL, η αυστριακή OMV, η τουρκική Botas, η βουλγαρική Bulgargaz και η ρουμανική Transgas, με καθεμία από αυτές να κατέχει το 16,6 %.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του αμερικανικού East European Gas Analysis, Μιχαήλ Κορτσέμκιν, «ο Ρώσος πρωθυπουργός Β. Πούτιν αισθάνεται ότι το σχέδιο Nabucco ανεβάζει ρυθμούς και προσπαθεί να το σταματήσει με κάθε προσιτό μέσο», όπως η προσέλκυση της RWE, για χάρη της οποίας θα μπορούσαν να γίνουν από ρωσικής πλευράς και άλλες υποχωρήσεις, όπως η παραχώρηση μεριδίου στην εξόρυξη κοιτασμάτων αερίου.

Πάντως, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ειδικούς, που επικαλείται η εφημερίδα, όπως ο Γκεόργκ Ζάχμαν από την εταιρεία μελετών των Βρυξελλών Bruegel, είναι πολύ πιθανή η ενοποίηση των δύο σχεδίων, καθώς πρακτικά συμπίπτουν οι διαδρομές τους και προορίζονται για τις ίδιες χώρες - καταναλωτές.

Τέλος, κατά τον κομισάριο της ΕΕ, Γκιούντερ Έτινγκερ, ο οποίος δήλωσε ότι κατανοεί τις κινήσεις της Gazprom, «οι Ρώσοι θα ήθελαν κατά το δυνατό να εργάζονται χωρίς ανταγωνιστές και να είναι μοναδικός παραγωγός και μεγαλέμπορας αερίου», όμως «το κονσόρτσιουμ για την κατασκευή του Nabucco δεν είναι δυνατό να διασπαστεί».