Skip to main content

O Σπίρτζης θέλει να πληρώσει ο ίδιος τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ!

«Δεν σας εμπιστεύομαι» είπε ο υπουργός Υποδομών στον πρόεδρο του ΟΑΣΘ και ζήτησε να καταβάλει ο ίδιος, απευθείας τη μισθοδοσία στους εργαζόμενους!

Σε «θερμό» κλίμα έγινε η συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για το θέμα του ΟΑΣΘ η οποία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr στη διάρκεια της συνάντησης προέκυψε διάσταση απόψεων ανάμεσα στον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και στον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Χρήστο Στεφανίδη, οι οποίοι βρέθηκαν για πρώτη φορά τετ α τετ μετά τις τελευταίες δημόσιες αντιπαραθέσεις τους μέσω δηλώσεων και ανακοινώσεων.

Δεν σας εμπιστεύομαι!

Συγκεκριμένα, ο κ. Σπίρτζης αμφισβήτησε ευθέως ότι η διοίκηση του Οργανισμού θα τηρήσει τα συμφωνημένα όσον αφορά την εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων και ζήτησε το ποσά να τα καταβάλει απευθείας το υπουργείο χωρίς τη διαμεσολάβηση του ΟΑΣΘ. «Δεν σας εμπιστεύομαι», είπε ευθέως προς τον κ. Στεφανίδη ο υπουργός, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι είχε συμφωνηθεί το υπουργείο Μεταφορών να προκαταβάλει στον ΟΑΣΘ τις επιδοτήσεις των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου προκειμένου να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Χθες εξοφλήθηκαν τον Ιούνιο με την προκαταβολή του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, στη σημερινή συνάντηση ο κ. Σπίρτζης ζήτησε τα ποσά για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο να τα καταβάλει το υπουργείο του απευθείας στους εργαζόμενους, χωρίς τη διαμεσολάβηση του ΟΑΣΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σπίρτζης αμφισβήτησε ότι το σύνολο της προκαταβολής της επιδότησης θα πάει ολόκληρο για την εξόφληση των εργαζομένων κατηγορώντας τον κ. Στεφανίδη ότι μέρος αυτών των χρημάτων πάει προς άλλους σκοπούς. Συγκεκριμένα του είπε ότι από τα 3,9 εκατ. ευρώ της προκαταβολής του Σεπτεμβρίου για την εξόφληση του μισθού του Ιουνίου, στους λογαριασμούς κατέληξαν 3,125 εκατ. «Τα υπόλοιπα που πήγαν;», ρώτησε ο υπουργός.

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή ο κ. Στεφανίδης εξήγησε ότι μέρος των χρημάτων δόθηκε στο ΙΚΑ για εξόφληση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών ενώ γίνεται παρακράτηση και από την τράπεζα για την εξόφληση δανείου που έχει πάρει ο ΟΑΣΘ. Αυτό εξόργισε ακόμη περισσότερο τον υπουργό ο οποίος επέμεινε στην απαίτησή του να δώσει το υπουργείο του τη μισθοδοσία απευθείας στους εργαζόμενους. Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Στεφανίδη να του στείλει τη δισκέτα με τους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών των εργαζομένων προκειμένου να γίνει η καταβολή του μισθού του Ιουλίου.

Στην απαίτηση αυτή αντέδρασε ο κ. Στεφανίδης λέγοντας πως εκτός των άλλων, κάτι τέτοιο είναι και πρακτικά αδύνατο. Εξήγησε πως ο ΟΑΣΘ εκταμιεύει τα χρήματα μέσω ενός κλειδάριθμου και εν συνεχεία μέσω της τράπεζας τα καταθέτει στους λογαριασμούς των εργαζομένων. «Αυτή τη διαδικασία δεν μπορείτε να την κάνει το υπουργείο», εξήγησε ο κ. Στεφανίδης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα αντιδράσει στο θέμα αυτό.

Δίνουν 4,5 εκατ. για τα 130 που ζητά ο ΟΑΣΘ

Πάντως, το κύριο αντικείμενο της σημερινής συνάντησης η οποία ήταν σε συνέχεια αυτής που είχε γίνει την Τρίτη, ήταν να αναζητηθεί μια κοινή λύση για το θέμα των χρημάτων τα οποία οφείλουν διάφορα υπουργεία προς τον ΟΑΣΘ έναντι του κοινωνικού έργου που ασκείται μέσω του Οργανισμού. Για το λόγο αυτό στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας (ο γενικός γραμματέας Γιάννης Παντής), το οποίο είναι υπόλογο για τη μετακίνηση φοιτητών και μαθητών με μειωμένο εισιτήριο και Εργασίας το οποίο συνδέεται με τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΘ τα δύο αυτά υπουργεία, μαζί και με το Οικονομικών το οποίο σχετίζεται με την αύξηση του ΦΠΑ και εκπροσωπήθηκε κι αυτό στη σύσκεψη, οφείλουν στον Οργανισμό περί τα 130 εκατ. ευρώ, ποσόν το οποίο δεν αναγνωρίζουν όμως τα εν λόγω υπουργεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή σύσκεψη οι εκπρόσωποι των υπουργείων έκαναν τις δικές τους προτάσεις οι οποίες απέχουν παρασάγγας από τις απαιτήσεις του ΟΑΣΘ. Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας πρότεινε να δοθούν περί τα 2 εκατ. ευρώ και άλλα 2,5 το υπουργείο Εργασίας.

Ο κ. Στεφανίδης δήλωσε ότι διαφωνεί και επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες και το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του δ.σ. Στη συνέχεια ο ΟΑΣΘ θα στείλει τη δική του απάντηση στα υπουργεία, συνοδευόμενη με στοιχεία τα οποία να τεκμηριώνουν το ύψος των οικονομικών του απαιτήσεων. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου, πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα εκτός απροόπτου.