Skip to main content

Ο στόχος του Ερντογάν είναι να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Η Αγία Σοφία είναι κάτι σαν brand name για τον Ερντογάν. Η «κατάκτησή» της είναι επίδειξη δύναμης προς τους Έλληνες, αλλά και προς τους Ρώσους.

Δεν είναι τυχαίο ασφαλώς το γεγονός της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί στους Τούρκους, από την εποχή ακόμη που ήταν δήμαρχος της ΚΠολης, ότι θα καταστήσει τζαμί την Αγία Σοφία, και αργά αλλά μεθοδικά, θεωρεί πως έφτασε η στιγμή να το επιχειρήσει.

Συμφώνως προς την τουρκική πολιτική, όταν δεν μπορεί να επιτευχθεί κάτι άμεσα, τότε γίνονται μικρά βήματα, και μόλις σταθεροποιηθεί σ’ αυτά, προχωρεί στο επόμενο.

Άρχισε πρώτα το ναμάζι (= προσευχή μουσουλμάνων) στο εξωτερικό χώρο της Αγίας Σοφίας, με ομάδες εγκαθέτων να απαιτούν την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ακολούθησε η ανάγνωση του Κορανίου, μόνον κατά την έναρξη του Ραμαζανίου, κατά διαστήματα δημοσιεύονταν φωτογραφίες ιμάμηδων που προσεύχονταν εντός του ναού, κι αφού δεν υπήρξαν καταλυτικές αντιδράσεις, προχώρησε τώρα ο Ερντογάν σε πολυήμερη ανάγνωση του Κορανίου, με απευθείας τηλεοπτική μετάδοση (με πολλές κάμερες και λήψη σε χολυγουντιανό ύφος).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τελικός σκοπός είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Μη παρασύρει κάποιους το γεγονός ότι ο Ερντογάν επέτρεψε την λειτουργία σε κάποια χαλάσματα ναών. Αυτό γίνεται αφενός για ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού, αφετέρου για «στάχτη στα μάτια», προκειμένου να παρουσιαστεί η Τουρκία ως… ανεξίθρησκη χώρα.

Την Αγία Σοφία θέλει. Και υπάρχουν ενδείξεις γι’ αυτό. Το 2012, χαρακτηρίστηκε προκλητική από διπλωματικούς κύκλους η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων να μετατρέψει σε τζαμί τον βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας, στη Νίκαια της Βιθυνίας (όπου τελέστηκε και η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος). Με αψίδες που θυμίζουν τους στίχους του Κορανίου και χωρίς να κάνουν ιδιαίτερες αλλαγές από το ιστορικό μνημείο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, οι Τούρκοι ανήγγειλαν τη άμεση λειτουργία του τζαμιού για να τιμηθεί το «Κουρμπάν Μπαϊράμι».

Το 2013, κι ενώ ο χριστιανικός κόσμος ενθουσιαζόταν επειδή «άνοιξαν ναοί», ο Ερντογάν μετέτρεπε την Αγία Σοφία Τραπεζούντας σε τζαμί, καταστρέφοντας τις αγιογραφίες, και παρά τις διαμαρτυρίες Τούρκων αρχιτεκτόνων, για την βεβήλωση ενός επίσης πολιτιστικού μνημείου.

Υπάρχουν και άλλοι πολλοί ναοί στην Τουρκία, που φέρουν την ονομασία Αγία Σοφία, και όλες είναι τζαμιά.

Και το πλέον χαρακτηριστικό. Οι Τούρκοι κατασκευάζουν τζαμί στο Άμστερνταμ και του δίνουν το όνομα… Aγία Σοφία!

Πιστεύω ακράδαντα, ότι η Αγία Σοφία είναι κάτι σαν brand name για τον Ερντογάν. Η «κατάκτηση» της Αγίας Σοφίας αποτελεί επίδειξη δύναμης, όχι μόνο προς τους Έλληνες, αλλά και προς τους Ρώσους, των οποίων το Πατριαρχείο Μόσχας καλείται Νέα Ρώμη, και από την εποχή των Τσάρων ακόμη εποφθαλμιούσαν την ΚΠολη. Μπορεί οι εύπιστοι Έλληνες να περίμεναν τον Μόσκοβο να νικήσει τη τουρκιά και να μας δώσει την ΚΠολη, αλλά δεν γνώριζαν την ύπαρξη επιστολών της Μεγάλης Αικατερίνης, που επιθυμούσε μεν την απελευθέρωση της ΚΠολης από τους Οθωμανούς, αλλά με Ρώσο αυτοκράτορα. Για ποιο λόγο άλλωστε να απελευθερώσουν την ΚΠολη και να μας την χαρίσουν, αντί να την κρατήσουν εκείνοι;

Ο νέο-οθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν, τον οδηγεί στα βήματα του Μωάμεθ του Πορθητή, όπως άλλωστε υπομιμνήστηκε εφέτος κατά τις τελετές για την 29 Μαΐου. Ο Μωάμεθ, μπορεί να είχε κατακτήσει όλη σχεδόν την βυζαντινή αυτοκρατορία, αλλά μόνον όταν εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία ως «Πορθητής» και προσευχήθηκε στον Αλλάχ, αποκάλεσε τον εαυτό του «Αυτοκράτορα των Ρωμαίων», προσθέτοντας και τον τίτλο του «Καίσαρα».

Ο Ερντογάν, θεωρώντας τον εαυτό του ως διάδοχο του Μωάμεθ -μη έχει κανείς αμφιβολία γι’ αυτό- με την «κατάκτηση» της Αγίας Σοφίας, καταφέρει οριστικό πλήγμα στον κεμαλισμό και στέλνει μήνυμα ως Οθωμανός Σουλτάνος. Αν το επόμενο βήμα είναι να ανεβεί ιμάμης στον μιναρέ, μη εκπλαγείτε.