Skip to main content

«Ο τουρισμός δεν αντέχει άλλη αύξηση ΦΠΑ»

Έκκληση στην πολιτεία να αναθεωρήσει τη μελετώμενη μεταφορά υπηρεσιών του τουρισμού από την κατηγορία του 11% σε αυτή του 23% απηύθυνε εκ νέου ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γρ
Έκκληση στην πολιτεία να αναθεωρήσει τη μελετώμενη μεταφορά υπηρεσιών του τουρισμού (καταλυμάτων-μεταφορών-εστίασης-αναψυχής, κλπ) από την κατηγορία του 11% σε αυτή του 23% απηύθυνε εκ νέου ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), υπενθυμίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο πλήττεται η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, έχοντας ανταγωνίστριες χώρες που έχουν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ήδη, η αύξηση του ΦΠΑ από 9% στο 11% και από 19% στο 23% έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στον ελληνικό τουρισμό και στις επιχειρήσεις.

«Τυχόν υιοθέτηση της μελετώμενης νέας ρύθμισης θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον ελληνικό τουρισμό, του οποίου η ανταγωνιστικότητα έχει ήδη πληγεί σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι τα προαναφερθέντα προϊόντα αποτελούν τα συστατικά στοιχεία του τουριστικού πακέτου. Εξάλλου, τα συμβόλαια συνεργασίας με τους tour operators του εξωτερικού έχουν ήδη υπογραφεί για την επόμενη χρονιά και εξ αντικειμένου είναι αδύνατο να απορροφηθεί νέα τεράστια αύξηση ΦΠΑ.

Η Ελλάδα, χώρα της ΝΑ Ευρώπης, έχει ανταγωνίστριες χώρες εκτός της ευρωζώνης, που διατηρούν χαμηλές τιμές, ανταγωνίστριες χώρες της ΕΕ, που έχουν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ τόσο για τις υπηρεσίες των τουριστικών γραφείων όσο και για τα τουριστικά πακέτα, τα τουριστικά λεωφορεία και τα ξενοδοχεία.

Αντί η ελληνική πολιτεία να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, μελετά ρυθμίσεις που θα τη βγάλουν από τον τουριστικό χάρτη. Ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται στήριξη, για να συμβάλλει στην ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας», επισημαίνει ο ΗΑΤΤΑ στην ανακοίνωσή του.