Skip to main content

Η τουριστική κατηφόρα της Τουρκίας: Ο «θάνατός» σου, η ζωή μου

Η γειτονική χώρα, ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί να μετρά τις επιπτώσεις από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και το αποτυχημένο πραξικόπημα

Η τουριστική κίνηση προς την Τουρκία συνεχίζει να παίρνει την κάτω βόλτα με διψήφια ποσοστά, γεγονός το οποίο προκαλεί κύματα ...αισιοδοξίας για το κλείσιμο της δικής τους σεζόν όλους τους υπόλοιπους μεσογειακούς προορισμούς, του ελληνικού συμπεριλαμβανομένου.

Η γειτονική χώρα, ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί να μετρά τις επιπτώσεις από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και το αποτυχημένο πραξικόπημα. Πολλοί τουρίστες άλλαξαν τουριστικό προορισμό. Για παράδειγμα, μόλις 4 εκατομμύρια Γερμανοί ταξίδεψαν φέτος στην Τουρκία, ενώ πέρυσι ήταν 5,6 εκατομμύρια. Η καθοδική πορεία «απέναντι» αναμένεται να συνεχιστεί και υπολογίζεται ότι η χρόνια θα κλείσει συνολικά με ένα διψήφιο ποσοστό μείον.

Περισσότερο ωφελημένη από αυτή την εξέλιξη ήταν η Ισπανία. Όμως και η Ελλάδα επωφελήθηκε ιδιαίτερα από τον αναπροσανατολισμό των τουριστικών κυμάτων. Συγκεκριμένα, η χώρα μας για πολλά μεγάλα τουριστικά πρακτορεία ανέβηκε στον δεύτερο προορισμό με αύξηση κρατήσεων γύρω στα 30%, ιδιαίτερα στις χώρες της Β. Ευρώπης, τη Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Γενικότερα, όλοι οι προορισμοί ήταν ανεβασμένοι κατά 11% σε σχέση με πέρσι. Επιστροφή της ζήτησης καταγράφηκε και για την Αίγυπτο και την Τυνησία, αλλά με χαμηλό ποσοστό.

Σύμφωνα με μελέτη ο φόβος για τρομοκρατικές επιθέσεις επηρεάζει και φέτος τον προγραμματισμό των διακοπών.

Με βάση τις έως τώρα κρατήσεις για το 2018, κάπως έτσι αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί η εικόνα και του χρόνου.