Skip to main content

Ο Τραμπ αλλάζει την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Μπορεί να αλλάξει τώρα η αμερικανική πολιτική; Φαίνεται πως μπορεί, όχι μόνον επειδή το είπε ο Τραμπ, αλλά το δήλωσε ένας επιφανής σύμβουλός του...

Η εκλογή του Τραμπ, αναμένεται να ανατρέψει πολλές εκ των πολιτικών των ΗΠΑ, που θεωρούνταν "αδιαπραγμάτευτες" και αφορούν την εξωτερική και την αμυντική τους πολιτική. Εάν οι ανατροπές αυτές ωφελήσουν την Ελλάδα και την Κύπρο είναι άγνωστο, επειδή δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές. Όμως, εμμέσως, επηρεαζόμαστε σημαντικά, πάντα με την προϋπόθεση πως θα ισχύσουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του καινούργιου Προέδρου των ΗΠΑ.

Μάλιστα δε, φαίνεται πως όσον αφορά το Ισραήλ, και την εκ της πολιτικής του επηρεαζόμενη ολόκληρη την Μέση Ανατολή -και όχι μόνον- οι επιπτώσεις και στα δικά μας ζητήματα είναι εμφανείς.

Έγραψα εχθές: «Εκείνο όμως που είναι σημαντικό, διακρίνεται στην διαφοροποίηση σχετικώς με το Ισραήλ. Ο Ομπάμα, υποστηριζόμενος από τον Ροκφέλερ, είχε ταχθεί αντιμέτωπος της πολιτικής Νετανιάχου, όχι μόνον ως προς το ζήτημα του Ιράν, ενώ ο Τραμπ δήλωσε υποστηρικτής της πολιτικής του κράτους του Ισραήλ». Τον Σεπτέμβριο, κατά την συνάντηση Νετανιάχου-Τραμπ, είχε πει: «Στεκόμαστε μαζί απέναντι στους εχθρούς, όπως το Ιράν, που είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν το Ισραήλ και τους πολίτες του, μαζί θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Αμερικής και του Ισραήλ».

Η βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί, συνεπήρε την ισραηλινή κυβέρνηση, και ο Ναφταλί Μπενέτ υπουργός Παιδείας και επικεφαλής του υπερεθνικιστικού κόμματος του Ισραήλ, «Εβραϊκός Οίκος», δεν έχασε ευκαιρία να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ λέγοντας πως η νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου είναι μία ευκαιρία για να απομακρυνθεί για πάντα η επιδίωξη της επίλυσης δύο κρατών. «Η νίκη του Τραμπ είναι μία ευκαιρία για το Ισραήλ να ανακληθεί άμεσα η ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους στο κέντρο της χώρας, η οποία θα έβλαπτε την ασφάλεια», δήλωσε ο Μπενέτ προσθέτοντας πως «η εποχή του παλαιστινιακού κράτους έχει τελειώσει».

Υπενθυμίζω, πως κατά την 2η περίοδο προεδρίας Ομπάμα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, ήρθαν πολλές φορές σε σύγκρουση με το Ισραήλ, λόγω της προσέγγισης με το Ιράν και της ανάδειξης του ζητήματος Παλαιστινιακού κράτους, τόσο στον ΟΗΕ όσο και στον εμπορικό τομέα, όταν η Ε.Ε. αρνήθηκε την εισαγωγή ισραηλινών προϊόντων, επειδή δεν αναγραφόταν ότι προέρχονταν από εποικισμένες από Ισραηλινούς περιοχές των Παλαιστινίων.

Μπορεί να αλλάξει τώρα η αμερικανική πολιτική; Φαίνεται πως μπορεί, όχι μόνον επειδή το είπε ο Τραμπ, αλλά το δήλωσε ένας επιφανής σύμβουλός του, με εβραϊκή καταγωγή, αλλά Χριστιανός Ευαγγελιστής - όχι τεράστια η διαφορά, αφού οι Ευαγγελιστές είναι φανατικά ταγμένοι υπέρ του Ισραήλ, δίνοντας κύριο ρόλο στην θρησκεία, στην Παλαιά Διαθήκη, κι έγινε Ευαγγελιστής, όταν ο πατέρας του απέρριψε τη θρησκεία συνολικά και δήλωσε αγνωστικιστής. Πρόκειται για τον Ντέιβιντ Φρίτμαν, θεωρούμενο αναρχοκαπιταλιστή οικονομολόγο, και γιο του Μίλτον Φρίτμαν, του Νομπελίστα και πατέρα της παγκοσμιοποίησης της Νέας Τάξης.

Τώρα, πώς συμβιβάζεται ο συντηρητισμός του Τραμπ, για το συμμάζεμα της Αμερικής, με τις "αναρχοκαπιταλιστικές" απόψεις του Ντέιβιντ Φρίτμαν, αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό, πλην εάν, όπως λένε οι Ισραηλινοί, δεν τον κρατήσει στην Ουάσιγκτον, αλλά τον περιμένουν Πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ. Για να γνωρίσουμε τα πρόσωπα της καινούργιας κυβέρνησης, ο Ντέιβιντ Φρίντμαν, προχωρεί πέρα από τον πατέρα του στον νέο-φιλελευθερισμό, υποστηρίζοντας ότι το κράτος είναι εντελώς αναποτελεσματικό (ο πατέρας του άφηνε μερικά παραθυράκια).

Υποστηρίζει ότι ακόμη και πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι μόνο το κράτος μπορεί να κάνει, όπως η άμυνα ή η κατασκευή δρόμων, στην πραγματικότητα, η αγορά μπορεί να τα παρέχει με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα (δες το βιβλίο του "Ο Μηχανισμός της Ελευθερίας"). Ίσως αυτές τις θεωρίες ακολούθησε ο Ομπάμπα κι έστειλε επαγγελματίες τζιχαντιστές να κάνουν την βρόμικη δουλειά στην Μ. Ανατολή και αλλού.

Ο Φρίντμαν δήλωσε ότι «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού εδώ και 3.000 χρόνια» και ότι «Οι Ισραηλινοί στο πρόσωπο του προέδρου Τραμπ θα βρουν ένα φίλο που δεν είχε υπάρξει ξανά για το κράτος Ισραήλ». Όπως τόνισε, «Η έχθρα που υπήρξε μεταξύ Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα θα εξαφανιστεί τελείως με την προεδρία Τραμπ». Προέβλεψε δε, ότι το επίπεδο φιλίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ πρόκειται να αυξηθεί «και θα βελτιωθεί όσο ποτέ».

Από την ελληνική κυβέρνηση εξαρτάται η νέα πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Μπορεί οι Τσίπρας-Παππάς να έχασαν τα ερείσματά τους στην Ουάσιγκτον (μέσω Γιάννας Αγγελοπούλου και Μπιλ Κλίντον), και στενοχωρήθηκαν που έχασε η Κλίντον, αλλά μπορούν να αξιοποιήσουν τώρα τις φιλικές σχέσεις τους με τον Νετανιάχου.