Skip to main content

Ο «ξένος δάκτυλος» που... σπρώχνει τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Προσπάθεια να ξεμπλοκάρει έργο 450 εκατ. ευρώ που είναι κολλημένο στη γραφειοκρατία του δημοσίου και στις αγκυλώσεις τοπικών παραγόντων.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πιάτ, έχει αναλάβει προσωπικά όλα τα projects, όπου υπάρχει αμερικανική ή ελληνοαμερικανική συμμετοχή. Το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, με χαρακτηριστικότερη όλων, μέχρι τώρα, αυτή της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όμως, δεν είναι και η τελευταία, καθώς ήρθε να προστεθεί και άλλη. Ποια; Η περίπτωση της τουριστικής επένδυσης στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, το συγκεκριμένο, είναι προϋπολογισμού 450 εκατ ευρώ και είναι κολλημένο εδώ και μερικά χρόνια στην γραφειοκρατία του δημοσίου και στις αγκυλώσεις τοπικών παραγόντων.

Ο κ. Πιάτ, συνοδευόμενος από τον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία που το «τρέχει», επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή και υποσχέθηκε ότι θα το ξεκολήσει. Όπως έκανε και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν. Ηδη, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, έχει ενημερωθεί αρμοδίως. Αλλωστε ο επικεφαλής υπουργός κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει τακτική επαφή και με τον αμερικανό πρέσβη, γεγονός το οποίο αναμένεται ότι θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών. To συμπέρασμα; Είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται προσπάθεια για να προχωρήσουν κάποια επενδυτικά προγράμματα, έστω και με την συμβολή του «ξένου δάκτυλου».

Και βεβαίως των ξένων κεφαλαίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δέκα άδειες για νέα φωτοβολταικά στην Ελλάδα έχει πάρει από τα μέσα Ιουλίου έως σήμερα ο ελληνογάλλος επενδυτής Πάρις Μουράτογλου! Η συνολική τους ισχύς; 100 MW. Ηδη, οι σχετικές άδειες έχουν εξασφαλισθεί από την αρμόδια αρχή, την ΡΑΕ. Και συνεχίζει...