Skip to main content

ΟΑΣΘ: Το εγχείρημα της κρατικοποίησης ναυάγησε στους δρόμους

Τα αστικά λεωφορεία είναι το μόνο δημόσιο μέσο μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη και η πορεία του Οργανισμού επηρεάζει ευθέως το κυκλοφοριακό της πόλης.

Μια από τις σημαντικότερες ανατροπές στον τομέα των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης ήταν η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ. Δυόμισι χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έλαβε τελικά την απόφαση να θέσει υπό τον έλεγχο του δημοσίου τον ΟΑΣΘ ο οποίος βρισκόταν πλέον στο χείλος της χρεοκοπίας. Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή στις 19 Ιουλίου και στις 10 Αυγούστου έγινε η εγκατάσταση της νέας διοίκησης η οποία διορίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η μεγάλη καθυστέρηση της κυβέρνησης να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της προκάλεσε οικονομική ασφυξία στον ΟΑΣΘ ο οποίος είχε αρκετές οικονομικές εκκρεμότητες με το ελληνικό δημόσιο, απαιτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες όμως είχαν «παγώσει». Αυτό, σε συνδυασμό με την κάκιστη διαχείριση εκ μέρους της διοίκησης των μετόχων, είχε ως αποτέλεσμα ο Οργανισμός να μην δύναται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ούτε καν στην εξόφληση της μισθοδοσίας των περίπου 2.300 εργαζομένων.

Η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ είναι μια κρίσιμη απόφαση για τη Θεσσαλονίκη καθώς τα αστικά λεωφορεία είναι το μόνο δημόσιο μέσο μεταφοράς και η πορεία του Οργανισμού επηρεάζει ευθέως το κυκλοφοριακό της πόλης καθώς και της υπαίθρου του νομού. Το εγχείρημα θα κριθεί οριστικά στο τέλος του 2019 οπότε, βάσει του νόμου 4482/2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και στη θέση του να λειτουργήσει από κει κι έπειτα η νέα εταιρεία Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΑΣΥΘ) στις οποίες θα μεταβιβαστούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού, μαζί και το προσωπικό του. Ωστόσο, η πορεία του υπό εκκαθάριση ΟΑΣΘ, εκτός από το μέλλον της ΑΣΥΘ θα καθορίσει και την ποιότητα των συγκοινωνιών για τον υπόλοιπο ενάμιση χρόνο που μεσολαβεί έως τότε.

Διαρκώς μειώνονται τα λεωφορεία

Κρίσιμη παράμετρος η οποία καθορίζει την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας από τον ΟΑΣΘ είναι ασφαλώς ο αριθμός των λεωφορείων τα οποία κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους της πόλης και του νομού. Σήμερα, δέκα μήνες μετά την κρατικοποίησή του ο ΟΑΣΘ αδυνατεί να θέσει σε κυκλοφορία τον απαιτούμενο αριθμό των λεωφορείων ώστε να διεξάγεται ομαλά η συγκοινωνία στην πόλη. Παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διατεθεί κάμποσα εκατομμύρια ευρώ για ανταλλακτικά και παρότι επανήλθαν στην κυκλοφορία δεκάδες λεωφορεία τα οποία είχαν παροπλιστεί λόγω συμπλήρωσης 20ετιας, εντούτοις ο αριθμός των διαθέσιμων λεωφορείων εξακολουθεί να παραμένει καθηλωμένος αρκετά κάτω από τα 400. Ακριβή στοιχεία δεν δίνονται στη δημοσιότητα, για ευνόητους λόγους, ενώ ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ σε κάθε συνέντευξή τους δίνουν διαρκώς διαφορετικούς αριθμούς για τα λεωφορεία τα οποία κυκλοφορούν. Ωστόσο και αυτοί παραδέχονται ότι σπανίως αυτά υπερβαίνουν τα 400 όταν ο απαιτούμενος αριθμός είναι άνω των 500. Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις περισσότερες ημέρες τα λεωφορεία τα οποία κυκλοφορούν στους δρόμους σπανίως υπερβαίνουν τα 350 με 360, με τον αριθμό να βαίνει διαρκώς μειούμενος. Μάλιστα, σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr χθες Τρίτη, η διοίκηση του Οργανισμού μετά βίας κατόρθωσε να θέσει σε κυκλοφορία 320 λεωφορεία!

Ετών 23 και βλέπουμε…

Η έλλειψη λεωφορείων γίνεται αντιληπτή δια γυμνού οφθαλμού καθώς στα περισσότερα οχήματα επικρατεί αφόρητος συνωστισμός, ενώ έχουν αραιώσει σημαντικά και τα δρομολόγια.

Κατά καιρούς, τόσο ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης όσο και ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος. Παππάς αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος Σάββας Παναγιωτίδης έχουν παρουσιάσει διάφορες ιδέες όσον αφορά την αύξηση του στόλου του Οργανισμού. Από την αγορά νέων λεωφορείων, μαζί με τον ΟΑΣΑ στην Αθήνα, έως την κατασκευή καινούργιων από την ΕΛΒΟ. Τελικώς το μόνο που έχει γίνει έως τώρα είναι η επισκευή στην ΕΛΒΟ κάποιων ελάχιστων παλιών λεωφορείων καθώς και η δια νόμου αύξηση του ορίου ηλικίας των λεωφορείων από τα 20 στα 23 χρόνια. Η ρύθμιση αυτή η οποία ψηφίστηκε με σημαντική καθυστέρηση στα μέσα Μαρτίου επιτρέπει, θεωρητικά τουλάχιστον, στον ΟΑΣΘ να θέσει άμεσα σε κυκλοφορία περί τα 60 λεωφορεία τα οποία είχαν αποσυρθεί στο τέλος του 2017 λόγω συμπλήρωσης 20ετιας. Παράλληλα, άλλα 31 λεωφορεία τα οποία επρόκειτο να αποσυρθούν ως το τέλος του 2018, θα παραμείνουν στον στόλο. Παρόλα αυτά, όμως, πολλά λεωφορεία καθημερινά αποσύρονται από την κυκλοφορία λόγω αλλεπάλληλων βλαβών.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει αμηχανία στη διοίκηση Παππά η οποία, παρότι πήρε όσα ζήτησε από την κυβέρνηση (γενναία χρηματοδότηση, μέσω και της εξόφλησης παλαιότερων οφειλών) και παρότι έχει δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια για αγορά ανταλλακτικών, εντούτοις αδυνατεί να ανταπεξέλθει, έστω και στοιχειωδώς, στις απαιτήσεις του επιβατικού κοινού. Για το λόγο αυτό η διοίκηση του ΟΑΣΘ εξετάζει σοβαρά πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να δώσει σε εξωτερικά συνεργεία το έργο της επισκευής των λεωφορείων (αφορά μηχανικές βλάβες, όχι αμαξώματα τα οποία δίνονται στην ΕΛΒΟ).

Ο στόλος του ΟΑΣΘ

Για την ιστορία σημειώνεται ότι ο ΟΑΣΘ διαθέτει σήμερα (τουλάχιστον στα χαρτιά) 622 λεωφορεία. Εξ αυτών 245 είναι αρθρωτά, 302 κανονικά, 30 2θυρα, 22 μίνι, 15 11μετρα, 4 για ΑμεΑ, 3 μικρά για την Άνω Πόλη και 1 για την τουριστική διαδρομή. Τα 44 που ήταν προς άμεση αντικατάσταση ως το τέλος του 2017 αγοράστηκαν το μακρινό 1997 και ακολούθησε η αγορά άλλων 46 τον επόμενο χρόνο. Στη συνέχεια οι αγορές ήταν: 90 το 2003, 95 το 2004, 77 το 2005, 65 το 2006, 104 το 2007, 4 το 2009, 60 το 2010, 7 το 2011 και 26 το 2012 που ήταν η τελευταία χρονιά που αγοράστηκαν λεωφορεία από τον ΟΑΣΘ. Εν ολίγοις, το 56,5% των λεωφορείων είναι σήμερα ηλικίας άνω των 12 ετών, το 14,5% είναι τουλάχιστον 20 ετών, ενώ το 2020 τα άνω της 12ετιας λεωφορεία θα υπερβαίνει το 83%.