Skip to main content

ΟΑΣΘ:Δεν πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι-Τελεσίγραφο για επίσχεση την Πέμπτη

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως, εάν τα δεδουλευμένα καταβληθούν αύριο ή το αργότερο την Πέμπτη, η επίσχεση εργασίας θα ανασταλεί - Τι λέει ο ΟΑΣΘ

Τελεσίγραφο ότι θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από την προσεχή Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στέλνουν σε ΟΑΣΘ και υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα των δύο τελευταίων μηνών.

Όπως αποφάσισε σήμερα σε συνεδρίασή του το ΔΣ του Συνδικάτου, οι εργαζόμενοι ξεκινούν την Πέμπτη την επίσχεση, «απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων από τον ΟΑΣΘ και παράλληλα την υλοποίηση του μηνύματος του πρωθυπουργού στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου με διάλογο με κοινωνικούς και μαζικούς φορείς και πολίτες, καθώς το αρμόδιο και εποπτεύων τον ΟΑΣΘ υπουργείο, αρνείται να μας συναντήσει προς συζήτηση και εξεύρεση λύσεων».

Ακόμη, σε πολυσέλιδο ενημερωτικό υπόμνημα που εξέδωσαν, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό επισημαίνουν πως, εάν τα δεδουλευμένα καταβληθούν αύριο ή το αργότερο την Πέμπτη, η επίσχεση εργασίας θα ανασταλεί. Μάλιστα, όπως τονίζουν, αμέσως μετά θα αναλάβουν τις αναγκαίες και ικανές πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση και συμφωνία Δημοσίου και ΟΑΣΘ «σε κοινά αποδεκτή και δίκαιη λύση, επί όλων των συσσωρευμένων προβλημάτων και αποτροπής ανάπτυξης αντίστοιχων ή οποιασδήποτε άλλης μορφής προβλημάτων στο μέλλον».

Καμπανάκι για λουκέτο τον Δεκέμβριο

Εξάλλου, το Συνδικάτο προειδοποιεί ότι, ακόμη και μέσα στον Δεκέμβριο, ο Οργανισμός μπορεί να διακόψει οριστικά τη λειτουργία του, εάν δεν προωθηθούν «τάχιστα» οι διαβουλεύσεις μεταξύ Δημοσίου και ΟΑΣΘ, αλλά και η διαμόρφωση ενός προγράμματος ορθολογικής λειτουργίας.

Μάλιστα, όπως σημειώνει στο υπόμνημά του, μία τέτοια εξέλιξη θα επέφερε «σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης και στον βιοπορισμό 2.300 εργαζόμενων και των οικογενειών τους».

Επαφές με Μπουτάρη

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι του Συνδικάτου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ θα έχουν σήμερα συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, προκειμένου να τον ενημέρωσουν για τις εξελίξεις στον Οργανισμό και την επικείμενη, νέα επίσχεση εργασίας, εφόσον δεν τους καταβληθούν έως την Πέμπτη τα δεδουλευμένα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

Στεφανίδης: Δεν νομιμοποιείται μια νέα επίσχεση

Από την πλευρά του, μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, επέμεινε ότι έχει λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Μεταφορών) πως θα καταβληθεί εγκαίρως η προεκταμίευση μέρους της επιχορήγησης του Οργανισμού, το αργότερο έως αύριο Τετάρτη, μία μέρα, δηλαδή, πριν την εκκίνηση της προαναγγελθείσας επίσχεσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το Συνδικάτο Εργαζομένων δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει την επίσχεση εργασίας, εάν πρώτα δεν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες, νέες υπογραφές των εργαζομένων που να την επικυρώνουν.

«Στην προηγούμενη επίσχεση εργασίας είχαν μαζευθεί οι υπογραφές (σ.σ. για τα δεδουλεμένα Ιουνίου-Ιουλίου), κοινοποιήθηκαν στον Οργανισμό και η κινητοποίηση μπορούσε να γίνει. Έως σήμερα, όμως, δεν έχουν συγκεντρωθεί νέες υπογραφές για τη νέα επίσχεση του Νοεμβρίου, οπότε δεν υπάρχει η νομιμοποίηση εκτέλεσης μια τέτοιας ενέργειας», εξήγησε στη Voria.gr ο κ. Στεφανίδης.