Skip to main content

«Όχι» από το 76% των πολιτών της Μακεδονίας στη σύνθετη ονομασία

Το 76% των πολιτών είναι αρνητικό σε μία λύση με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Interview.

Ηχηρό «όχι» σε μία λύση για το Σκοπιανό με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως διατυπώθηκε στο Βουκουρέστι λένε οι πολίτες της Μακεδονίας σε δημοσκόπηση της εταιρείας Interview. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για την εφημερίδα thessnews σε δείγμα 805 ατόμων στους νομούς της Μακεδονίας το διάστημα από 15 έως 20 Ιανουαρίου, πριν δηλαδή από το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, το 76% των πολιτών είναι αρνητικό σε μία λύση με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι μόλις 22% που αποδέχεται μία τέτοια λύση.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η λύση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων θα βοηθήσει τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ επτά στους δέκα πιστεύουν ότι η ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ θα είναι θετική για τη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες γειτονικές μας χώρες, οι πολίτες είναι μοιρασμένοι για το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ με το 50% να δηλώνει ότι θα είναι αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα και το 44% θετική.

Λίγο πιο ξεκάθαρη είναι η στάση των πολιτών για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ με το 58% να δηλώνει υπέρ μίας τέτοιας εξέλιξης μακροπρόθεσμα. Σε ό,τι αφορά τη συμβολή των Αλβανών μεταναστών στην ελληνική οικονομία, το 51% θεωρεί ότι ήταν θετική, έναντι 40% που κρίνει το αντίθετο.

Το 62%, εξάλλου, θεωρεί ότι η ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην ΕΕ ωφέλησαν την Ελλάδα.