Skip to main content

Ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν εργαζόμενους οι εταιρείες πληροφορικής

Άρχισε σήμερα το 4ο Technology Forum - Συνεργασία για να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις Τεχνολογίας - Δραστηριοποιείται η Π.Κ.Μ.

To ανθρώπινο κεφάλαιο και όχι η ρευστότητα, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του κλάδου Πληροφορικής ενώ, ευρύτερα, ο χώρος των προηγμένων Τεχνολογιών υποφέρει από «την παρούσα σκοτεινή ύλη στο χώρο της Τεχνολογίας», μία κατάσταση που οφείλεται στις «τετριμμένες λεπτομέρειες της γραφειοκρατίας στο ευρύτερο δημόσιο και τις παραφυάδες του».

Οι δύο παραπάνω παρατηρήσεις, ανήκουν στον πρόεδρο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας κ. Παντελή Αγγελίδη και στον πρόεδρο του ΕΚΕΤΑ καθ. Θανάση Κωνσταντόπουλο, εκπροσώπους δύο από τους 15 φορείς που συνδιοργανώνουν το 4ο Technology Forum, το οποίο σήμερα πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο κτήριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Το 4ο Technology Forum, που υποστηρίζεται και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνει 20 παρουσιάσεις πάνω στα πλέον φλέγοντα θέματα του κλάδου με έμφαση στην επιχειρηματικότητα.

Φέτος, όπως τονίσθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κώστα Γιουτίκα, η Περιφέρεια ανέλαβε πιο δραστήριο ρόλο και συνεργαζόμενη με τους υπόλοιπους 14 φορείς του Technology Forum, δημιούργησε την εβδομάδα ThessWeek καθώς υπήρχε ανάγκη οι πολλές δράσεις της περιόδου που αφορούν τεχνολογίες, να ενταχθούν κάτω από μία ομπρέλα. Στο πλαίσιο λοιπόν του ThessWeek είναι και το «Συνεργάζομαι», πρωτοβουλία που τα προηγούμενα δύο χρόνια είχε μεγάλη απήχηση, όπως και οι Β2Β συναντήσεις που έχουν οργανωθεί και φτάνουν τις 115 τον αριθμό.

Άλλωστε, όπως τονίστηκε, στόχος της Περιφέρειας και του περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα είναι η δημιουργία ενός Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας, εντός του 2017, που θα ενισχύει τις καινοτόμες «start ups», με σκοπό η Π.Κ.Μ. να γίνει η ελληνική περιφέρεια της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.

Για τον πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ κ. Κωστή Καγγελίδη, ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στις επιχειρήσεις πληροφορικής και επικοινωνιών. «Είμαστε εδώ για να δώσουμε τη μάχη, εταιρείες και άτομα και αναγνωρίζουμε ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ο πιο σημαντικός μας αναπτυξιακός πόρος», πρόσθεσε.

Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της ΑΖΚ κ. Αγγελίδης, λέγοντας ότι το Technology Forum αλλά και η ThessWeek, αυτό που κυρίως σηματοδοτούν είναι η αξία της συνεργασίας. Όσον δε αφορά τον χώρο των τεχνολογιών είπε ότι έδειξε ανθεκτικότητα στην κρίση, στη διάρκεια της οποίας δημιουργήθηκαν πολλές νέες επιχειρήσεις, ενώ ειδικά ο κλάδος της Πληροφορικής έχει αρνητική ανεργία, καθώς δεν επαρκεί το ανθρώπινο δυναμικό είτε γιατί πολλοί επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό είτε γιατί δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας.

Μάλιστα ο κ. Αγγελίδης υποστήριξε ότι το Technology Forum, μετά από τέσσερις διοργανώσεις έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να πάρει από του χρόνου διεθνή χαρακτήρα.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, εκπροσωπώντας το ΕΚΕΤΑ, τον φορέα που επιτυγχάνει να εγγράφει τη συντριπτική πλειοψηφία των εισροών από ανταγωνιστικά προγράμματα, μίλησε για τη σημασία της διοργάνωσης αλλά και για τα εμπόδια που δημιουργούνται στην ανάπτυξη των τεχνολογικών κλάδων, από τη γραφειοκρατία και την «σκοτεινή ύλη» που δημιουργεί μία κατάσταση εντροπίας.

Την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας στη διοργάνωση, μετέφερε ο κ. Βασίλειος Γογγολίδης, τονίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικότατο κέντρο για τις νέες τεχνολογίες.

Η κ. Αναστασία Ναζίδου, διευθύντρια δικτύου Κεντρικής και Αν. Μακεδονίας - Θράκης της ΕΤΕ, εκπροσωπώντας τον χρυσό χορηγό του 4ου Technology Forum, υπογράμμισε ότι οι αλλαγές στο τοπίο της ψηφιακής εποχής αφορούν και την Τράπεζα και όλο γενικότερα τον τραπεζικό κλάδο. Πέραν αυτού η ΕΤΕ, τα τελευταία επτά χρόνια, στηρίζει τις καινοτόμες ιδέες με το διαγωνισμό «Καινοτομία και Τεχνολογία», βραβεύοντας τις καλύτερες προτάσεις, ενώ επίσης ενισχύει οικονομικά νέες επιχειρήσεις ενώ σε κάποιες μετέχει και στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Το 4ο Technology Forum θα ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ με την έκδοση συμπερασμάτων.