Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
x

ΟΚΤΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΕΘΑ ΜΕ ΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να σηκώσει ψηλά το θέμα της σύμβασης για την πώληση 300.000 βλημάτων συνολικού ύψους 66 εκ. ευρώ από την Ελλάδα στη Σ. Αραβία.

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση με την πώληση βλημάτων από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία και την εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Σύμφωνα με στοιχεία που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας γαλάζια στελέχη, «μια μέρα μετά την επίσημη ενημέρωση του Έλληνα προξένου στη Σαουδική Αραβία προς την κυβέρνηση ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος, που ισχυριζόταν ότι είναι εκπρόσωπος της χώρας, δεν αναγνωρίζεται από την κυβέρνησή της, με εντολή Καμμένου χρησιμοποιήθηκε το αεροσκάφος του C-27 από εκπρόσωπό του, ο οποίος συνάντησε τον κ. Παπαδόπουλο στο αεροδρόμιο της Μίκρας και υπέγραψε επί τόπου τη συμφωνία»!

Η ΝΔ φέρεται αποφασισμένη να σηκώσει ψηλά το θέμα της σύμβασης για την πώληση 300.000 βλημάτων συνολικού ύψους 66 εκ. ευρώ από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία, βάζοντας στο κάδρο τον κ. Καμμένο.

«Ο Νόμος ορίζει ρητά ότι για να προχωρήσει οποιαδήποτε αγοραπωλησία αμυντικού υλικού απαιτείται διακρατική συμφωνία. Κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να υπογράψει εκ μέρους καμίας πλευράς παρά μόνο αν είναι επίσημος εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος ενός κράτους. Η σύμβαση αφορά την πώληση 300.000 βλημάτων συνολικού ύψους 66 εκ. ευρώ από την Ελλάδα στην Σαουδική Αραβία. Η Βουλή είχε ενημερωθεί γι αυτήν το καλοκαίρι από τον κ. Καμμένο και η ΝΔ, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμφώνησαν να προχωρήσει με νόμιμο τρόπο, όπως ορίζει ο νόμος. Δηλαδή να είναι διακρατική σύμβαση, χωρίς μεσάζοντες», αναφέρουν «γαλάζια» στελέχη.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος εμφανίστηκε ξαφνικά ως μεσάζοντας στη συγκεκριμένη συμφωνία να εκπροσωπεί το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Ο κ. Πάνος Καμμένος ισχυρίστηκε σήμερα ότι δεν τον γνωρίζει».

Σε δυο σημεία εστιάζεται η κριτική προς τον κ. Καμμένο:

1.Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσίευσαν τα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε εγγράφως στις 12 Ιουνίου του 2017 από τον Έλληνα πρόξενο στην Σαουδική Αραβία ότι η κυβέρνηση της εν λόγω χώρας δήλωσε πλήρη άγνοια για το πρόσωπο του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου και ζήτησε η συμφωνία να γίνει government to government (απευθείας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων).

2.Παρόλα αυτά μία μόλις μέρα μετά την επίσημη ενημέρωσή του από τον Έλληνα πρόξενο (13 Ιουνίου 2017), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δίνει εντολή να χρησιμοποιηθεί το αεροσκάφος του C-27 από εκπρόσωπό του ο οποίος συναντά τον Βασ. Παπαδόπουλο στο αεροδρόμιο της Μίκρας και υπογράφει μαζί του επί τόπου τη συμφωνία.

Την ίδια ακριβώς περίοδο, σύμφωνα με το έγγραφο που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, ο κ. Παπαδόπουλος δηλώνει εκπρόσωπος και της Ιορδανίας και επιχειρεί να αγοράσει από τον κ. Καμμένο το ίδιο ακριβώς υλικό. «Όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή του υπουργείου Αμύνης στις 11 Ιουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίζεται να εκπροσωπεί μέσω της εταιρείας του 'Ολυμπιακή Βιομηχανία Α.Ε.' και το Βασίλειο της Ιορδανίας», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Από τη ΝΔ τίθενται οκτώ καίρια ερωτήματα:

-Τελικά ποια χώρα εκπροσωπεί ο κ. Παπαδόπουλος; Τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία ή και κάποια άλλη; Και έναντι ποιου ακριβώς κράτους διαπραγματευόταν με τον κ. Καμμένο, όταν είναι προφανές πια ότι στενότερες σχέσεις είχε με τον υπουργό Αμύνης παρά με τα κράτη που τάχα εκπροσωπεί;

-Έγινε ή όχι η έρευνα για το αν ο Βασίλης Παπαδόπουλος εκπροσωπεί πράγματι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας; Το έγγραφο που παρουσίασε ως τάχα επίσημο σήμερα ο κ. Καμμένος αφορά μια εντελώς διαφορετική σύμβαση. Πρόκειται για αμερικανικές βόμβες ΜΚ82 του 1974 που ουδεμία σχέση έχουν με τα 300.000 βλήματα και τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Παπαδόπουλο!

-Έχει κάνει κι άλλη συμφωνία ο κ. Καμμένος με τον κ. Παπαδόπουλο; Έχουν γνώση οι αμερικανικές αρχές για την πώληση του υλικού MK82 δεδομένου ότι χρειάζεται άδεια από τις ΗΠΑ για την μεταπώλησή του;

-Έχει υπογράψει και άλλες συμφωνίες ο κ. Καμμένος με τον εν λόγω κύριο κι αν ναι ποιες;

-Το Υπουργείο Εξωτερικών τι θέση έχει για το θέμα; Σήμερα ο κ. Καμμένος απαξίωσε τον Έλληνα Πρόξενο στην Σαουδική Αραβία με το επιχείρημα ότι φωτογραφίζεται με καμήλες. Ισχυρίστηκε ο κ. Καμμένος ότι εκείνος συνομιλεί και εμπιστεύεται μόνον τον στρατιωτικό ακόλουθο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας.

-Ποια είναι η άποψη του κ. Κοτζιά σχετικά με το θέμα; Δεν είχε ενημερωθεί ο υπουργός Εξωτερικών από τον Έλληνα πρόξενο στη Σαουδική Αραβία ότι κ. Καμμένος δρομολογεί μια συμφωνία με άγνωστο στη Σαουδική Αραβία μεσάζοντα; Υπάρχει ή δεν υπάρχει σχετική αλληλογραφία στο ΥΠΕΞ;

-Η ΝΔ έχει ήδη καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή θέτοντας σειρά πολύ συγκεκριμένων ερωτημάτων για την υπόθεση που είναι φανερό πια ότι πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο και οι αρμόδιοι τομεάρχες της έχουν κάνει παράσταση στη Δικαιοσύνη ζητώντας την παρέμβασή της. Η ΝΔ επιμένει και σήμερα. Δεν θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης;

-Τέλος υπάρχει και ένα αυτονόητο ερώτημα στον πρωθυπουργό της χώρας. Η ΝΔ ήδη από την προηγούμενη Κυριακή που το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα, ανέδειξε τη σοβαρότητα της υπόθεσης καλώντας τον κ. Τσίπρα να λάβει σαφή θέση για τις επιλογές του συναρχηγού του κ. Καμμένου. Γιατί εδώ και πέντε μέρες σιωπά ο κ. Τσίπρας;
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ