Skip to main content

Οδηγός... «επιβίωσης» πρωτοετών φοιτητών εντός και εκτός Θεσσαλονίκης

Η Voria.gr, συγκέντρωσε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες, δημιουργώντας έναν... οδηγό «επιβίωσης» για τους φοιτητές (εντός και εκτός) Θεσσαλονίκης.

Επιμέλεια: Σοφία Παπαμαυρουδή

Ένας κύκλος ξεκινάει για χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την νέα πορεία στη ζωή τους. Οι νέοι ακαδημαϊκοί πολίτες θα βρεθούν σε ένα νέο περιβάλλον και κάποιοι σε μια άλλη πόλη μακριά από τους γονείς τους.

Η Voria.gr, συγκέντρωσε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες, δημιουργώντας έναν... οδηγό «επιβίωσης» για τους φοιτητές (εντός και εκτός) Θεσσαλονίκης, σχετικά με ό,τι χρειάζονται για να προσαρμοστούν στη νέα τους καθημερινότητα.

Αναλυτικά:

Εγγραφή

Το πρώτο πράγμα για το οποίο πρέπει να φροντίσει ένας φοιτητής είναι η εγγραφή του στη σχολή του Ιδρύματος στο οποιό θα φοιτήσει. Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει από τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Οι νέοι φοιτητές θα πρέπει να επισκεφτούν τις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων ώστε να αναζητήσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Η διαδικασία εγγραφής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα πραγματοποιείται με αίτηση των επιτυχόντων για τη Σχολή ή το Τμήμα επιτυχίας τους μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Παιδείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr, εισάγοντας τον ίδιο κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποίησαν για την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Φοιτητική ταυτότητα

Το φοιτητικό πάσο, δίνει την δυνατότητα στον φοιτητή να έχει έκπτωση στα θέατρα, τους κινηματογράφους, τις συγκοινωνίες, τα μουσεία και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ οι προσφορές που απευθύνονται σε φοιτητές είναι αμέτρητες.

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου, για τις προπτυχιακές σπουδές, είναι οι φοιτητές πλήρους φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ και για όσα έτη απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξημένα κατά δύο έτη.

Την Ακαδημαϊκή Ταυτότητα δικαιούνται όλοι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές. Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ.

Στεγαστικό επίδομα 1000 ευρώ

Καταθέτοντας τις αιτήσεις τους στα Πανεπιστήμια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γίνουν δικαιούχοι φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, εφόσον πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις. Οι αιτήσεις των δικαιούχων υποβάλλονται στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο φοιτητής.

Δικαιούχος του Φοιτητικού Στεγαστικού Επιδόματος των 1.000 ευρώ είναι ο προπτυχιακός (και όχι μεταπτυχιακός) φοιτητής, ο οποίος φοιτά για την απόκτηση πρώτου (και όχι δεύτερου) πτυχίου, για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών του Τμήματός του.

Διαβάστε αναλυτικά το ΦΕΚ για το φοιτητικό επίδομα 2015-2016

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Οι φοιτητές δικαιούνται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, η οποία περιλαμβάνει ιατρικές και νοσοκομειακές εξετάσεις, φαρμακευτική περίθαλψη, παρακλινικές εξετάσεις, εξέταση στο σπίτι, τοκετούς, φυσιοθεραπεία, οδοντιατρική περίθαλψη και ορθοπεδικά είδη.

Οι φοιτητές μπορούν να κάνει αίτηση στη γραμματεία του τμήματος εισαγωγής του για την έκδοση βιβλιαρίου υγειονομικής περίθαλψης.

Σίτιση

Κάθε ακαδημαϊκό έτος τα Πανεπιστήμια παρέχουν δωρεάν σίτιση και στέγαση σε έναν αριθμό φοιτητών, υπό ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν την ατομική τους και την οικογενειακή τους κατάσταση.

Κάθε πανεπιστήμιο ορίζει το εισοδηματικό όριο που εξασφαλίζει τη δωρεάν σίτιση.

Έξοδα Μεταφοράς

Με την φοιτητική ταυτότητα παρέχεται έπτωση στους φοιτητές στην τιμή εισιτηρίου των οδικών, σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών μέσων μαζικής μεταφοράς όταν μετακινούνται στο εσωτερικό της χώρας, έτσι είτε ο φοιτητής μένει δίπλα στο πανεπιστήμιο, είτε σε όχι, με το φοιτητικό πάσο η μετακίνησή του γίνεται πιο οικονομική.

Η έκπτωση παρέχεται για όλο το ακαδημαϊκό έτος με την επίδειξη του δελτίου ειδικού εισιτηρίου και κυμαίνεται από 25% έως 50%.

Για τη Θεσσαλονίκη ενημερωθείτε για την έκπτωση στον ΟΑΣΘ, στα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης

Ελεύθερος Χρόνος:

Φοιτητική ζωή σημαίνει άπλετος ελεύθερος χρόνος και χαλαρές στιγμές, ωστόσο τα περισσότερα Πανεπιστήμια διαθέτουν γυμναστήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις και όλοι οι φοιτητές μπορούν να τις επισκεφτούν δωρεάν.

Παράλληλα σε πολλά πανεπιστήμια λειτουργούν συμβουλευτικά κέντρα που προσφέρουν εμπιστευτικές πληροφορίες υποστήριξης σε φοιτητές με προσωπικά προβλήματα.

Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα εκμάθησης ξένων γλωσσών ή και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Γραφεία Διασύνδεσης

Καλό είναι οι μαθητές να επισκέπτονται τα γραφεία διασύνδεσης είτε ηλεκτρονικά είτε με φυσική παρουσία ώστε να ενημερώνονται για συνέδρια, υποτροφίες άλλα και να συλλέγουν πολύτιμες πληροφορίες για την αγορά εργασίας, τη σύνταξη βιογραφικού κ.α.

Επιπλέον, προτείνεται στους φοιτητές να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες του κάθε Ιδρύματος στο οποίο θα φοιτήσουν για περισσότερο εξειδικευμένες πληροφορίες.

Για τους φοιτητές στη Θεσσαλονίκη αυτές είναι του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του ΑΤΕΙΘ.

Παράλληλα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καλωσορίζουν τους πρωτοετείς φοιτητές τους με τους δικούς τους οδηγούς επιβίωσης, δίνοντας αρκετές χρήσιμες πληροφορίες για τους πρωτοετείς κάθε Ιδρύματος.