Skip to main content

Οδοιπορικό στο προπύργιο της Λεπέν

Ονομάζεται Henin-Beaumont, βρίσκεται στη βόρεια Γαλλία και από εδώ θα μιλήσει η πρόεδρος της ακροδεξιάς μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος

Δύο γερμανικά, δύο ιαπωνικά και ένα γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο βρίσκονται σήμερα στην πόλη Henin-Beaumont της βόρειας Γαλλίας. Το μιντικαό ενδιαφέρον για αυτήν την πόλη των 27.000 κατοίκων με ποσοστό ανεργίας γύρω στο 20% είναι μεγάλο διότι θεωρείται κάτι σαν προπύργιο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Εδώ και 3 χρόνια έχει βγάλει δικό της δήμαρχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μαρίν Λεπέν το βράδυ της Κυριακής θα περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών όχι στο Παρίσι της «καταφρονεμένης» ελίτ αλλά εδώ στο «προπύργιό» της.

«Το πολιτικό κλίμα χειροτέρεψε»

Υπομονετικά ο εκπρόσωπος τύπου της πόλης Κρίστοφερ Στσιρέκ, συνοδεύει τους δημοσιογράφους από το δημαρχείο στην κεντρική πλατεία. Όπου και να πηγαίνει γίνεται δεκτός με φιλικούς ασπασμούς και εναγκαλισμούς. «Οι άνθρωποι αγαπούν το Εθνικό Μέτωπο γιατί το κόμμα είναι εκεί και τους φροντίζει, τόσο απλά», λέει. «Όταν το δημαρχείο ήταν στα χέρια των αντιπάλων μας, υπήρχαν πολλά προβλήματα. Τώρα ο κόσμος είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο που τα αντιμετωπίζουμε. Μειώσαμε τη φορολογία και οι άνθρωποι φαίνονται ικανοποιημένοι».  

Οι αντίπαλοι δεν είναι άλλοι από τους Σοσιαλιστές. Επί 70 χρόνια έβγαζαν δήμαρχο αλλά μετά από διάφορα σκάνδαλα το Ευνικό Μέτωπο επικράτησε με απόλυτη πλειοψηφία. Ο δήμαρχος Στίβ Μπριουά δεν έχει χρόνο για συνεντεύξεις. Ως υψηλόβαθμός στο κόμμα συμβουλεύει την Μαρίν Λεπέν στην προεκλογική της εκστρατεία. Η ανεργία στην πόλη είναι το ίδιο υψηλή όπως και επί του σοσιαλιστή δημάρχου. Τα μικρά μαγαζιά στο κέντρο δίνουν αγώνα επιβίωσης, πολλά μπαρ βάζουν λουκέτο αλλά στους δρόμους η αστυνομική παρουσία έχει γίνει εντονότερη. Τελευταία κάτι φαίνεται να κινείται αλλά πίσω από τις προσόψεις η πραγματικότητα είναι άλλη. «Το πολιτικό κλίμα στο Henin-Beaumont έχει ριζικά χειροτερέψει», λέει ο Νταβίντ Νοέλ, γραμματέας του τοπικού κομμουνιστικού κόμματος. «Σημειώνονται λεκτικές επιθέσεις και υβριστικά σχόλια» συμπληρώνει.

Η Λεπέν στην αίθουσα «Φρανσουά Μιτεράν»

Ο Ετιέν Μπάλτε, που εργάζεται σε μια ένωση βοήθειας προσφύγων υποστηρίζει ότι η πόλη έχει γίνει πιο ξενοφοβική, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει κόψει και τα λίγα χρήματα για τους πρόσφυγες και το πολιτικό κλίμα έχει οξυνθεί. «Σε εθνικό επίπεδο το Εθνικό Μέτωπο δίνει μια καλή εικόνα», λέει, «την εικόνα των ανθρώπων με καθαρά χέρια. Αλλά εάν προσέξει κάποιος προς τα μέσα καλύτερα, βλέπει ότι το κόμμα έχει εγκαθιδρύσει κάτι σαν μια δικτατορία σε τοπικό επίπεδο».  

Την προσοχή του τύπου προκάλεσε η πρόθεση του δημάρχου να χτίσει ένα τείχος εναντίον της αυξανόμενης εγκληματικότητας. Μετά από καταιγισμό διαμαρτυριών το τείχος κατέληξε σε χαμηλό τοιχίο για να εμποδίσει την έλευση αυτοκίνητων σε κάποια συνοικία. Αλλά κι η «χάρτα για μια πόλη χωρίς μετανάστες» που εξήγγειλε, έμεινε στα λόγια. Την ερχόμενη Κυριακή, η Μαρίν Λεπέν, θα βρίσκεται στο προπύργιο του κόμματος της, στο Henin – Beaumont, και θα κάνει τις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου σε μιαν αίθουσα που φέρει το όνομα Φρανσουά Μιτεράν, του πρώην γάλλου προέδρου της δημοκρατίας. «Δεν είναι ιδανικό, αλλά δεν έχει καμιά πολιτική σημασία» πιστεύει ο εκπρόσωπος τύπου του δημάρχου, ο Κρίστοφερ Στσιρέκ.

Μπερντ Ρίγκερντ / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle