Skip to main content

ΟΕΕ για Eurogroup: Δεν χρειάζεται θριαμβολογία, ούτε καταστροφολογία

Πώς σχολίασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

Σοβαρή δουλειά από όλους ζήτησε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup. Σημείωσε ότι «δεν χρειάζεται θριαμβολογία, ούτε καταστροφολογία».

Η απόφαση του Eurogroup, σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, σημαίνει τα εξής για την πορεία της χώρας:

Πρώτον, είναι σημαντικό ότι έκλεισε η τελευταία αξιολόγηση του τελευταίου προγράμματος.
Δεύτερον, το χρέος ελαφρύνεται, έστω και μεσοπρόθεσμα και αυτό είναι θετικό. Δεν είναι, όμως, η οριστική λύση του προβλήματος (βλέπε ΔΝΤ), δεδομένου ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα επανεξεταστεί.
Τρίτον, η ελάφρυνση αυτή συνδέεται ευθέως με ενισχυμένη εποπτεία, με συστηματικούς ελέγχους και με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, αλλά και για διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060. Στο σημείο αυτό, απαιτείται επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, ώστε η οικονομία να τρέξει και να υπερκαλύψει τις αντιαναπτυξιακές επιπτώσεις αυτής της δέσμευσης για υψηλά πλεονάσματα.
Τέταρτον, η προστασία των 22 μηνών, μετά τον Αύγουστο, με τα 24,1 δισ. ευρώ του cash buffer, αποτελεί στην ουσία μια διασφάλιση της Ελληνικής Δημοκρατίας έναντι των πιθανών αναταράξεων των αγορών.

«Συνεπώς, είναι μονόδρομος η κατεύθυνση της εφαρμογής μιας πολιτικής, που θα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, και ως πραγματικό αντίμετρο στα δύσκολα μέτρα, που επίκεινται, ώστε η οικονομία να κινηθεί με σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της αύξησης των εξαγωγών», τόνισε.