Skip to main content

80 εκατ. ευρώ για την αστική αναβάθμιση οκτώ δήμων της Θεσσαλονίκης

Στο τέλος του έτους αρχίζουν οι παρεμβάσεις, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος της Προγραμματικής Περιόδου. Επικεφαλής η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης.

Ογδόντα εκατομμύρια ευρώ για έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε συγκεκριμένους θύλακες οχτώ δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που αντιμετωπίζουν έντονα το πρόσωπο της κρίσης διατίθενται μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, που υλοποιεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα σε σύσκεψη με τους δημάρχους και εκπροσώπους των οχτώ δήμων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η έναρξη υλοποίησης των έργων αναμένεται ως το τέλος του έτους και η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων σταδιακά ως το 2023.

Οι οχτώ δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Νεάπολης Συκεών, Κορδελιού Ευόσμου, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς, Πυλαίας Χορτιάτη και Δέλτα.

Η διαβούλευση για το σχέδιο ξεκίνησε τον προηγούμενο Ιανουάριο και για την επιλογή των περιοχών παρέμβασης ελήφθησαν υπόψη «πέντε βασικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν οι αστικές αυτές περιοχές λόγω της κρίσης:

- Οικονομικές: με την κατάρρευση και το κλείσιμο επιχειρήσεων.
- Κοινωνικές: με την ανεργία, τη μείωση εισοδήματος, τον αποκλεισμό κοινωνικών ομάδων.
- Δημογραφικές: με τη γήρανση του πληθυσμού.
- Περιβαλλοντικές: με την άναρχη οικοδόμηση, τη μείωση των χώρων πρασίνου και το κυκλοφοριακό πρόβλημα.
- Κλιματικής αλλαγής: με τη σπατάλη ενέργειας και τον υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών.

«Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα αναγνωρίσαμε σε πρώτο βαθμό τα προβλήματα στο σύστημα των αστικών κέντρων, και δεσμεύσαμε τους απαραίτητους πόρους για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, συνολικά 10%, διπλάσιους δηλαδή από την εθνική υποχρέωση και προσδιορίσαμε όλες τις παρεμβάσεις που θα γίνουν αφενός στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ήδη από τη δεκαετία του 90, και σε έναν αριθμό άλλων πόλεων στην Περιφέρειά μας. Ειδικά για την περιοχή Θεσσαλονίκης, επιλέξαμε μια διαδικασία εξειδίκευσης της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στην οποία φροντίσαμε να εξαλείψουμε τα οποιαδήποτε περιθώρια για την άσκηση της λεγόμενης 'πολιτικής πίεσης' ή για την εκδήλωση αιτημάτων που έχουν αποκλειστικά τοπικιστικά χαρακτηριστικά. Και αυτό γιατί η εμπειρία μας δίδαξε ότι τέτοια φαινόμενα είναι επικίνδυνα διότι μπορεί τελικά να μετατρέψουν, ακόμα και τις πιο ελπιδοφόρες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, σε απλά αθροίσματα έργων κατανεμημένων ανά περιοχή ή ανά Δήμο χωρίς συνέργιες και χωρίς αξιόλογο τελικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Δύο περιοχές παρέμβασης

Ήδη προσδιορίστηκαν οι εξής δυο περιοχές παρέμβασης στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνουν οχτώ δήμους:

1.Το σύνολο της έκτασης των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά.
2.Τη Δημοτική Ενότητα Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και το Δημοτικό Διαμέρισμα Καλοχωρίου του Δήμου Δέλτα.

Σε ό,τι αφορά στην επιλογή του ειδικού φορέα που θα «τρέξει» το πρόγραμμα, ο κ. Τζιτζικώστας διευκρίνισε ότι «ακολουθήσαμε τη μοναδική τεχνικά δόκιμη μεθοδολογία, δημοκρατική και θεσμικά νομιμοποιημένη, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες ή τοπικιστικά συμφέροντα».

Ο φορέας θα είναι η Αντιπεριφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, η οποία σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη εξασφαλίζει αρμοδιότητα από το νόμο σε όλα τα πεδία της ΒΑΑ και δημοκρατική νομιμοποίηση σε όλη την περιοχή. Επίσης, επιτρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία χωρίς χρονοβόρες αντιπαραθέσεις για την κατανομή ρόλων, την επιλογή εταίρων και τη νομική μορφή και αποκλείει εξ αρχής τις συγκρούσεις καθηκόντων.

Επιτροπές

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να διασφαλίσει έναν επιπλέον ενεργό ρόλο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης προέβλεψε τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης με τη συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, των Δημάρχων και τριών Περιφερειακών Συμβούλων, ενώ για να εξασφαλιστεί μια άψογη και ανεξάρτητη τεχνική αξιολόγηση των έργων που θα προταθούν, προβλέφθηκε και η συγκρότηση Ειδικής Ομάδας Σχεδιασμού και Αξιολόγησης.

Ο κ. Τζιτζικώστας απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Δήμων ζήτησε να αποφευχθούν από την αρχή:

- Αυθαίρετες και απολύτως αβάσιμες ερμηνείες.
- Φιλοδοξίες για προνομιακή μεταχείριση.
- Παρεμβάσεις στενών τοπικιστικών αντανακλαστικών.
- Ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να καθυστερήσει την προσπάθεια.

«Η ΟΧΕ/ΒΑΑ της Θεσσαλονίκης αφορά στην αποδοτική αξιοποίηση περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ και στο πλαίσιο μάλιστα των εξαιρετικά δεσμευτικών διατάξεων που ισχύουν στη νέα Προγραμματική Περίοδο, δεν έχουμε περιθώρια για αποτυχίες. Μας περιμένει πολλή και επίπονη δουλειά για το πιο κρίσιμο συστατικό στοιχείο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που είναι η Ολοκληρωμένη Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης που θα καταρτισθεί», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επέμεινε πως τη μητροπολιτικότητα (και άρα επικεφαλής της προσπάθειας αυτής) πρέπει να την έχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης (σχετικό θέμα για την κόντρα που προκλήθηκε γι' αυτό το ζήτημα δημοσιεύει ήδη η Voria.gr), ζητώντας να ξεκαθαριστούν μια σειρά από ζητήματα, ώστε να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις και να είναι αποτελεσματικές.

Να μη μείνουν στα διαδικαστικά περί μητροπολιτικότητας και να μη χαθεί χρόνος, από τη στιγμή που υπάρχει νόμος, ο οποίος προβλέπει τι ισχύει, ζήτησε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, σημειώνοντας πως βάσει του νόμου 3852/2010 τη μητροπολιτική διοίκηση την ασκεί η Περιφέρεια.

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, είπε ότι πρέπει να ακολουθηθεί το μοντέλο της «διευρυμένης πόλης» και πως είναι ανάγκη το πολεοδομικό συγκρότημα να αντιμετωπίζεται ενιαία, διότι τα βασικότερα προβλήματα είναι υπερτοπικά.