Skip to main content

Οι αγορές οδηγούν την κυβέρνηση στο ΔΝΤ και την ΕΕ

Κοινή είναι πλέον η αίσθηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και στα τραπεζικά επιτελεία ότι η αγορά ομολόγων «σπρώχνει» πλέον τη χώρα στην αναζήτηση βοήθειας μέσω του σχεδίου σωτηρίας πο
Κοινή είναι πλέον η αίσθηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και στα τραπεζικά επιτελεία ότι η αγορά ομολόγων «σπρώχνει» πλέον τη χώρα στην αναζήτηση βοήθειας μέσω του σχεδίου σωτηρίας που παρέχουν ΕΕ και ΔΝΤ. Η χθεσινή έκρηξη του 10ετούς spread, ουσιαστικά, δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά κι από κανέναν. Η εκτίμηση - πρόβλεψη που γίνεται, μάλιστα, από ορισμένες πλευρές υποστηρίζει ότι η Αθήνα θα καταφύγει στη βοήθεια των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον ενδεχομένως και έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Εφόσον, βεβαίως, η ανοδική τάση του spread συνεχισθεί και το επίπεδο των 400 μονάδων βάσης κατοχυρωθεί ως ο επόμενος σταθμός.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, θα προτιμούσαν ειλικρινά αυτή να είναι η τελευταία τους επιλογή. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν σε αυτή την περίπτωση θα είναι εξαιρετικά σκληρά. Όχι τόσο για το τρέχον έτος, για το οποίο έχουν ήδη ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, «τύπου ΔΝΤ», αλλά για το 2011 και το 2012 που ακολουθούν κι αναμένεται ότι θα είναι χειρότερα από το 2010. Γι’ αυτό και καθυστερούν όσο μπορούν τη μεγάλη απόφαση της προσφυγής στο σχέδιο σωτηρίας, επιχειρώντας να εξαντλήσουν κάθε εναλλακτική δυνατότητα που διαθέτουν.