Skip to main content

Oι αγορές προειδοποιούν την ελληνική κυβέρνηση για το επόμενο βήμα

Για να συνεχίσουν να αντιδρούν θετικά στις πρώτες δημοπρασίες ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, έπειτα από τρία χρόνια αποχής, θα θέλουν ασφάλεια...

Κατεβαίνουν, αργά αλλά σταθερά, οι τόνοι της μεγάλης αισιοδοξίας στην κυβέρνηση ότι «είμαστε ένα βήμα πριν από την έξοδο στις αγορές κεφαλαίων». 

Ηδη, το πιο συντηρητικό μήνυμα φαίνεται πως αρχίζει να περνά στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το σενάριο της δυναμικής εξόδου στις αγορές τον Ιούλιο να προσγειώνεται.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, παρότι εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο QE στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, σημειώνει ότι τα σχέδια για την έξοδο στις αγορές περιορίζονται σε «δοκιμαστικές παρεμβάσεις» το καλοκαίρι.

Oι αγορές αγαπούν το ρίσκο, αλλά έπειτα από ένα σημείο θέλουν ασφάλεια. Οι προσδοκίες τους είναι αυτές που οδήγησαν έως τώρα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα, καθώς επένδυσαν σε μια λύση για το χρέος και ένταξη στο QE. Σύμφωνα με στέλεχος επενδυτικής εταιρείας, «το QE έχει ήδη ενσωματωθεί στις τιμές κατά 75% - 80».

Από αυτό το σημείο και πέρα, όμως, για να συνεχίσουν να αντιδρούν θετικά, στις πρώτες δημοπρασίες ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, έπειτα από τρία χρόνια αποχής, θα θέλουν ασφάλεια. Την ασφάλεια που μόνο μια πειστική ρύθμιση χρέους, η οριστική απόφαση για ένταξη στο QE, αλλά και η αποφασιστική εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν μπορεί να εξασφαλίσει, όπως επισημαίνουν.

Εξ' ου και συνιστούν να πέσουν κάπως οι τόνοι, για να μην προσγειωθεί η χώρα απότομα.