Skip to main content

Οι αισιόδοξοι και οι ...δύσπιστοι

Τα ομόλογα των αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης παρά το γεγονός ότι έχουν τις τελευταίες μέρες δεχτεί εκ νέου πιέσεις φαίνεται ότι εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

του Παναγιώτη Δημητρίου

Τα ομόλογα των αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης παρά το γεγονός ότι έχουν τις τελευταίες μέρες δεχτεί εκ νέου πιέσεις φαίνεται ότι εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Το γεγονός αυτό αλλά και οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα αισιοδοξίας παρά τον γενικότερο προβληματισμό που επικρατεί αναφορικά με τη λύση που θα δώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο πρόβλημα της κρίσης χρέους.

Η στροφή των επενδυτών στα μέχρι πρότινος «αμαρτωλά» ομόλογα δεν είναι λοιπόν τυχαία. Η Ευρώπη ετοιμάζεται να λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, μέσω της ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης (EFSF). Το ενδεχόμενο να μπορεί να παρεμβαίνει το Ταμείο στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, διασφαλίζει ότι οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα πάρουν πίσω τα κεφάλαιά τους.

Χαρακτηριστικό της τάσης αυτής είναι η δήλωση του επικεφαλής στρατηγικής της Credit Agricole, κ. Λούκα Τζέλινεκ, ότι σε περίπτωση πολιτικής συμφωνίας για το EFSF, θα μειωθεί σημαντικά το spread των 10ετών ομολόγων και θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 400 μονάδων έως τον Μάρτιο του 2012. «Το κεντρικό σενάριο είναι ότι θα κυριαρχήσει η λογική και έως το τέλος του έτους, τα spreads θα είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα» σημείωσε ο ίδιος.

Πάντως οι διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ για το ποιο τελικά θα είναι το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, εξακολουθεί να δημιουργεί κλίμα δυσπιστίας. Για τον λόγο αυτό και το spread έχει αυξηθεί τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ, οι ενδείξεις διαφωνιών στους κόλπους της ΕΕ για το ευρύ πακέτο μεταρρυθμίσεων - που η Γερμανία θέλει να αποφασισθεί μαζί με την αύξηση της «δύναμης πυρός» του Ταμείου και τη διεύρυνση του ρόλου του - ανέκοψαν την πτωτική τάση των spread των ομολόγων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Η πιο αισθητή αλλαγή της τάσης σημειώθηκε στην Πορτογαλία, όπου το σπρεντ των 10ετών κρατικών τίτλων σε σχέση με τους αντίστοιχους γερμανικούς πέρασε και πάλι τις 400 μονάδες βάσης (4 εκατοστιαίες μονάδες) και η απόδοσή τους έφθασε στο 7,36%. Στην Ελλάδα, το σπρεντ των 10ετών ομολόγων έφθασε στις 810 μονάδες βάσης και η απόδοσή τους στο 11,40%, ενώ το σπρεντ των ισπανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται στις 204 μονάδες βάσης και η απόδοσή τους στο 5,35%. Άνοδο, όμως, σημείωσε και η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων (bunds), λόγω της ανόδου του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, φθάνοντας στο 3,30%.