Skip to main content

Οι εισπρακτικές εταιρίες διαγράφουν το 70% των οφειλών!

Το νέο νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών προσφέρει, υπό όρους, τη διαγραφή ακόμα και του 90% ενός δανείου και οι εισπράκτορες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ...αντικείμενο εργασίας. Γι΄ αυτ
Σε ευρείας έκτασης ρυθμίσεις επιχειρούν να προχωρήσουν τώρα οι τράπεζες πριν τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την προστασία των δανειοληπτών. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, το συγκεκριμένο έργο έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας, κυρίως, εταιρίες διεκδίκησης οφειλών, δηλαδή οι γνωστές εισπρακτικές εταιρίες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προσεγγίσεις που κάνουν προς τους «κόκκινους οφειλέτες» αναφέρουν ότι τους δίνεται η ευκαιρία, αν θέλουν, να αποπληρώσουν μόλις το μισό της οφειλής και να διαγράψουν το υπόλοιπο άπαξ δια παντός. Λέγεται δε ότι στη διαπραγμάτευση σηκώνουν κι αρκετό ...παζάρι, υπό την έννοια ότι μπορεί και να δεχθούν διαγραφή ακόμα και του 60% ή 70% της οφειλής.

Βασική αιτία αυτής της κίνησης δεν αποτελεί, φυσικά, η απόφαση των εισπρακτικών εταιριών να βελτιώσουν τους ...τρόπους συμπεριφοράς τους. Ούτε ο φόβος των καταγγελιών από διαφόρους που ενόχλησαν στο παρελθόν με τη συμπεριφορά τους. Αλλού εντοπίζεται «η αιτία του καλού» και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι με την εφαρμογή του νέου νόμου υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να διαγραφεί ακόμα και το 90% της οφειλής, με τη σφραγίδα του ελληνικού δημοσίου. Κατά συνέπεια, το δέλεαρ είναι μεγάλο.

Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών, που συνέταξε το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αναφέρεται ότι όποιος έχει πληρώσει το 10% της συνολικής οφειλής από ένα δάνειο και πληρεί τις σχετικές προυποθέσεις (πχ ανυπαρξία περιουσιακών στοιχείων κλπ), μπορεί να ζητήσει τη διαγραφή του υπολοίπου μέρους της οφειλής. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι οι ειπσρακτικές εταιρίες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ...αντικείμενο εργασίας.