Skip to main content

«Οι εταίροι μας και οι θεσμικοί επενδυτές περιμένουν έργα»

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογο του, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η απώλεια της αξιοπιστίας της.
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τις συνομιλίες που είχε με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο την Τρίτη, εστιάζοντας στην ανάλυση και την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση με στόχο τη μείωση του ελλείμματος και τη γενικότερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Σε συνομιλία που είχε με Έλληνες ανταποκριτές, ο Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η απώλεια της αξιοπιστίας της, εξού και η περιοδεία του σε Γερμανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να εξηγήσει προσωπικά τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης και να πείσει για τη βούληση της γρήγορης υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων, τόσο τους ομολόγους του υπουργούς όσο και τους εκπροσώπους των θεσμικών επενδυτών, που ανησυχούν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και που σύντομα θα κληθούν να ανταποκριθούν στην αγορά νέων κρατικών ομολόγων.

Ο Έλληνας υπουργός εμφανίστηκε απόλυτα ενήμερος για το εξαιρετικά αρνητικό από επικοινωνιακής άποψης κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία και γενικότερα στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις για τις δυσκολίες και τις προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της ατμόσφαιρας.

«Οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι θεσμικοί επενδυτές περιμένουν να δουν έργα και στο βαθμό που θα υλοποιούνται, θα ανακτάται βαθμηδόν και η εμπιστοσύνη τους, πράγμα που με τη σειρά του θα έχει επιπτώσεις και στην παρουσίαση της κατάστασης από τα μέσα ενημέρωσης», είπε μεταξύ άλλων ο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του αύριο στο Λονδίνο συνεντεύξεις με «κρίσιμα» για τις αγορές ΜΜΕ.

Τα σημερινά δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο - μία «ήπια» σχετικά μέρα - έδωσαν στην ελληνική αντιπροσωπεία και μία γεύση της επικρατούσας ατμόσφαιρας. «Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να ενταχθεί ποτέ στην Ευρωζώνη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κεντρικό σχόλιο των οικονομικών σελίδων της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» υπό τον τίτλο «Ο Ελληνας ασθενής».

Ανάλυση που δημοσιεύεται στη μεγαλύτερη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ασχολείται με την αντιμετώπιση της «ελληνικής σχεδόν-κατάρρευσης» παραθέτοντας επιχειρήματα και αντεπειχειρήματα σχετικά με το τι είναι προτιμότερο, η παροχή δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται ή η ανάληψη αυτού του ρόλου από τις χώρες της ευρωζώνης. Σε αυτήν την περίπτωση, υπογραμμίζεται, «ο προϋπολογισμός (της Ελλάδας) θα πρέπει να εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup, θα πρέπει άρα προσωρινά να αίρεται η δημοσιονομική κυριαρχία του κράτους».

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Σόιμπλε, ο Ελληνας υπουργός ανέφερε ότι το «άγχος» της γερμανικής πλευράς αφορά το ενδεχόμενο κλυδωνισμών στην ευρωζώνη εξου και ήταν σημαντική η εξήγηση των μέτρων που προτίθεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπούν οι όποιες «παρενέργειες» για την συνοχή της.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου αποσαφήνισε ότι στη συζήτηση δεν τέθηκε θέμα κάποιου «σχεδίου βοηθείας» της Ελλάδας. Η υποστήριξη της προσπάθειας ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, είπε ο υπουργός - εκδηλώνεται με την αναγνώριση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει γνώση της διάστασης του προβλήματος που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας, ότι πραγματοποιεί σωστά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και με την προτροπή ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα...

Στις συνομιλίες Παπακωνσταντίνου-Σόιμπλε τέθηκε και το θέμα των χρεών που έχει το ελληνικό δημόσιο έναντι γερμανικών επιχειρήσεων - στα ναυπηγεία της HDW για τα υποβρύχια, αλλά και σε εταιρίες ιατρικών μηχανημάτων και φαρμακευτικών ειδών - και ο Ελληνας υπουργός διαβεβαίωσε την γερμανική πλευρά ότι για τα χρέη των νοσοκομείων δρομολογήθηκε ήδη μία διαδικασία εξόφλήσης, και ότι για το θέμα των υποβρυχίων υπάρχει μία προσπάθεια λύσης-πακέτου με το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, «η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου νωρίτερα, κατά την προσέλευσή του στο υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας προκειμένου να συναντήσει τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομίας κ. Κριστίν Λαγκράντ δήλωσε:

Ο Ελληνας υπουργός αναχώρησε το μεσημέρι από τη γερμανική πρωτεύουσα με προορισμό το Παρίσι για συνομιλίες με την Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ, με επόμενους προορισμούς την Τετάρτη και την Πέμπτη, το Λονδίνο και την Φρανκφούρτη.