Skip to main content

Οι έξι κρίσιμες αποφάσεις του Γιώργου

Ποιες εισηγήσεις δέχεται σήμερα ο πρωθυπουργός για το δύσκολο 2011 και τι σκέφτεται ο ίδιος να πράξει με φόντο τον… Μάρτιο!
Του Σπύρου Νάννου

Λίγες ώρες απέμειναν πριν την έλευση του νέου έτους και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει σταματήσει να συναντάει στενούς του συνεργάτες, αφού τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα. Σε αυτές τις συναντήσεις ο πρωθυπουργός παίρνει αποφάσεις για την τακτική και την στρατηγική του επόμενου εξαμήνου, το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και αυτό θα φανεί τον… Μάρτιο, εφόσον οι μεταρρυθμίσεις βρουν εμπόδια και οδηγηθεί σε πρόωρη προσφυγή στην εθνική κάλπη! Σήμερα η voria.gr παρουσιάζει τις 6 αποφάσεις που καλείται να πάρει ο Γιώργος Παπανδρέου, αποφάσεις κρίσιμες για το μέλλον της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα:

Η 1η Απόφαση: Τι πρόκειται να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την έγκριση της τέταρτης δόσης του δανείου. Θα πάει, δηλαδή, σε πρόωρες εκλογές, ώστε να αποκτήσει δημοκρατική νομιμοποίηση στα σκληρά μέτρα που έρχονται ή θα προχωρήσει με το «υφιστάμενο πλαίσιο», το οποίο θα αλλάξει άρδην με ανασχηματισμό; Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η απόφαση του ΔΝΤ και της Ε.Ε.  για επιμήκυνση του δανείου, απόφαση που θα έχει και τυπικά ληφθεί – εκτός απροόπτου – στις αρχές Φεβρουαρίου.
 
Η 2η Απόφαση:
Ερωτηματικό παραμένει το μοντέλο διακυβέρνησης που θέλει να ακολουθήσει. Η «λύση» μάλλον θα έρθει… εσωτερικά, αφού θα δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στην Ρεγγίνα Βάρτζελη, ειδικά όταν είναι στο εξωτερικό. Τα ταξίδια άλλωστε αναμένονται να είναι πολλά το πρώτο τρίμηνο...

Η 3η Απόφαση: Πώς θα συντονιστούν καλύτερα οι υπουργοί, ώστε να εφαρμοστεί καλύτερα το μνημόνιο και να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα κρίσιμα νομοσχέδια. Ορισμένοι, ακόμα και σήμερα, επιμένουν στην ανάγκη συγκρότησης Κυβερνητικής Επιτροπής, ώστε οι ίδιοι να λαμβάνουν μέρος στη λήψη των αποφάσεων. Ωστόσο, υπάρχει η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού για αυτή τη «δουλειά»…

Η 4η Απόφαση: Πώς θα οργανωθεί η Συνδιάσκεψη του κόμματος, η οποία σημειωτέον θα «αντικαταστήσει» το Συνέδριο, το οποίο ζητάει το βαθύ ΠΑΣΟΚ! Η «μάχη» αναμένεται να γίνει στα πρόσωπα, ποιος θα την οργανώσει, ποιο θα είναι το προεδρείο κοκ.
 
Η 5η Απόφαση: Τι θα πράξει ο Γιώργος Παπανδρέου με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Ο κάβος είναι μεγάλος και ήδη το γνωρίζει, αν αναλογιστεί κανείς πως σήμερα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν 156 βουλευτές και κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτός ο αριθμός συρρικνωθεί με τα κρίσιμα νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση, όπως π.χ. το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Η 6η Απόφαση: Θα πρέπει να αναζητηθούν συμμαχίες της κυβέρνησης με άλλα κόμματα, αλλά και πως επικοινωνιακά θα «μιλήσει» στον ελληνικό λαό από το νέο «τσουνάμι» μέτρων που έρχεται.