Skip to main content

Οι γκρίζες ζώνες του νέου προϋπολογισμού

Ποιες είναι οι έξι βόμβες στον προϋπολογισμό του 2011που κινδυνεύουν να τον δυναμιτίσουν πριν καλά-καλά εφαρμοστεί.
Ασφυκτικές πιέσεις για την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου ασκεί η τρόικα ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση  έχει καταθέσει στη Βουλή έναν αβέβαιο προϋπολογισμό ο οποίος δεν αποκλείεται να ανατραπεί στις αρχές του νέου έτους.

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας αλλά και η αδυναμία των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στο σύνολο των φορολογικών τους υποχρεώσεων τους (στο πιστωτικό σύστημα και  στο ελληνικό δημόσιο) αλλά και η ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης για αναδιοργάνωση του, θέτουν στον αέρα όλα τα μεγεθη του προυπολογισμού .

Το ποσό που αναζητά το οικονομικό επιτελείο για το 2011 ανέρχεται στα 14,33 δισ. ευρώ, για να καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα, μόλις κατά 5 δισ. ευρώ (από τα 21,9 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος το έλλειμμα, θα πρέπει να υποχωρήσει στα 16,8 δισ. ευρώ του χρόνου).

Οι αμφιβολίες ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμου είναι περισσότερες και εντονότερες από κάθε άλλη χρονιά εξαιτίας των μικρών περιθωρίων για ελιγμούς. Δηλαδή εφόσον οι δαπάνες δεν μειωθούν στα προσδωκόμενα επίπεδα η κυβέρνηση πιθανόν να καταφύγει σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ενώ στην περίπτωση που τα έσοδα συνεχίσουν πτωτική πορεία το οικονομικό θα κληθεί να επιβάλει νέα μέτρα. Όλα αυτά τα στοιχεία διατηρούν στο επίκεντρο των συζητήσεων και της φημολογίας την ανάγκη και νέων έκτακτων μέτρων μέσα στο 2011, όπως η μείωση του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις απολύσεις δηλαδή στο δημόσιο.

Ταυτόχρονα  τα έσοδα είναι δύσκολο να βρεθούν σε μία χώρα όπου η ύφεση έχει χτυπήσει «κόκκινο». Αυτό φαίνεται και από τα πλέον ανησυχητικά στοιχεία για τις παραγγελίες στη βιομηχανία.

Η Voria.gr παρουσιαζει τις γκρίζες ζώνες του νέου προυπολογισμού που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε έναν νέο και επώδυνο προϋπολογισμό.

1. Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόσθετα έσοδα ύψους 7,83 δισ.ευρώ . Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση μειώνεται το υπουργείο Οικονομικών στηρίζει την προσπάθεια του 2011 στα έσοδα που θα προέλθουν από την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ τα οποία ανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ. Τη στιγμή μάλιστα που έχουν ήδη περικοπεί οι μισθοί και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.
 
2. Προβληματισμός υπάρχει και για τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων, λόγω της χαμηλής κερδοφορίας και της οικονομικής δυσπραγίας, καθώς και από τις εισπράξεις από τα αυθαίρετα και από τα τεκμήρια.Από τις δύο τελευταίες πηγές εσόδων το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει να εισπραξει 1 δισ.ευρώ. 

3. Ιδιαίτερα υψηλός είναι  ο στόχος για το 2011 όσον αφορά στη φοροδιαφυγή, καθώς ούτε το 2010 επιτεύχθηκε. Για το 2011 ο στόχος είναι 1,59 δισ.ευρώ. Εφόσον η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αναδιατάξει τον ελεγκτικό μηχανισμό το ανώτερο ποσό θα πρέπει να εισπραχθεί από νέους φόρους.  Υπενθυμίζεται ότι το ανείσπρακτο ποσό φόρων ανέρχεται στα 36,8 δισ.ευρώ.   

4. Ιδιαίτερα μεγάλο θεωρείται το ποσό για περικοπές  από το σύστημα προμηθειών στην υγεία που έχει εκτιμηθεί στα 2,1 δισ.ευρώ. Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει όφελος 1,4 δισ. ευρώ από τις παρεμβάσεις στα ασφαλιστικά ταμεία (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μείωση τιμών φαρμάκων κλπ), καθώς και 700 εκατ. ευρώ από τις προμήθειες στα νοσοκομεία. Και τα δύο ποσά θεωρούνται αυτήν τη στιγμή επισφαλή.

5. Ακόμα και η εκτέλεση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα συμπαρασύροντας στον εκτροχιασμό  τα μεγέθη του 2011. Ηδη ο στόχος των εσόδων του προϋπολογισμού αναθεωρήθηκε για πολλοστή φορά προς τα κάτω. Βέβαια και ο νέος στόχος είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος. Μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συγκεντρώσει 10,5 δισ. ευρώ για να εκτελέσει τον προϋπολογισμό και να κλείσει το έλλειμμα στο 9,4% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα οι πρωτογενείς δαπάνες σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού εμφανίζονται κατά 165 εκατ. ευρώ περισσότερες. Μέχρι το τέλος του έτους δεν αποκλείεται οι δαπάνες να διογκωθούν περαιτέρω, διευρύνοντας το έλλειμμα.

6.  Η νέα πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3% του χρόνου χωρίς όμως να βασίζεται σε απτά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προβληματίζει ιδιαίτερα. Υπενθυμίζεται ότι για το 2010 ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμούσε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατάτι λιγότερο από 4% και τελικά η ύφεση φτάνει το 4,2%. Σημειώνεται ότι το 2011 αναμένεται η σημαντική αύξηση της ανεργίας στο 14,6%.