Skip to main content

Οι κοντοί άνθρωποι κινδυνεύουν από την καρδιά τους

Οι κοντοί άνθρωποι είναι 50% πιθανότερο, σε σχέση με τους ψηλούς, να πεθάνουν πρόωρα από καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη φινλανδική επιστημονική έρευνα.
Οι κοντοί άνθρωποι είναι 50% πιθανότερο, σε σχέση με τους ψηλούς, ναπεθάνουν πρόωρα από καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη φινλανδικήεπιστημονική έρευνα.

Οι γυναίκες που έχουν ύψος κάτω των 1,53 μέτρων και οι άνδρες κάτω των1,65 μέτρων εμφανίζονται σημαντικά πιο επιρρεπείς σε καρδιαγγειακά ήπροβλήματα στεφανιαίας αρτηρίας σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν ύψοςπάνω από 1,66 μέτρα και τους άνδρες άνω των 1,73 μέτρων.

 Η σχέση ανάμεσα στο ύψος και την καρδιά έχει ήδη εξεταστεί σε σχεδόν2.000 μελέτες ανά τον κόσμο, κατά τα τελευταία 60 έτη, όμως τασυμπεράσματα ήσαν αντιφατικά.

Οι Φινλανδοί επιστήμονες επαναξιολόγησανόλες αυτές τις μελέτες και τις σύγκριναν προσεκτικά, καταλήγοντας, όπωςείπαν, στο αδιαμφισβήτητο πλέον συμπέρασμα ότι το χαμηλό ύψος συνιστάαυξημένο κίνδυνο για την καρδιά.

Η έρευνα (μετα-ανάλυση), υπό την Τούουλα Πααγιάνεν του πανεπιστημίουτου Τάμπερε, η οποία δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal», αφορούσε περίπου τρία εκατ. άτομαδιεθνώς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC.

Σύμφωνα με τηνμελέτη, το ύψος πρέπει πλέον να προστεθεί στους ήδη γνωστούς παράγοντεςκινδύνου για την καρδιά, όπως η παχυσαρκία, η προχωρημένη ηλικία και ηυψηλή χοληστερίνη.

 Οι επιστήμονες, δια του καθηγητή του πανεπιστημίουτου Ελσίνκι Γιάακο Τουομιλέχτο, παραδέχτηκαν ότι δεν είναι ακόμαγνωστοί οι πιθανοί παθο-φυσιολογικοί, περιβαλλοντικοί και γενετικοίλόγοι πίσω από τη σχέση ύψους-καρδιάς.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οικοντύτεροι άνθρωποι έχουν μικρότερες στεφανιαίες αρτηρίες, που μπορείνα φράξουν πιο νωρίς στη ζωή του ανθρώπου, ειδικά όταν συνυπάρχουνάλλες αιτίες, όπως η ανθυγιεινή διατροφή ή μια μόλυνση.

 Δεν αποκλείεταιόμως να παίζουν ρόλο και κάποια γονίδια.Η υπεύθυνη ερευνήτρια καθησύχασε τους κοντούς ανθρώπους λέγοντας ότιδεν πρέπει να ανησυχούν, επειδή το ύψος δεν είναι παρά ένας μόνοπαράγων κινδύνου.

«Αν και οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν το ύψοςτους, μπορούν να ελέγξουν το βάρος τους και τις συνήθειες της ζωήςτους, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και τη φυσική άσκηση», ανέφερε ηΠααγιάνεν.

Από την άλλη, πρόσθεσε, το μεγάλο ύψος αφαιρεί μεν ένανπαράγοντα κινδύνου, όμως δεν αποτελεί από μόνο του παράγοντα προστασίαςγια την καρδιά, με άλλα λόγια και οι ψηλοί άνθρωποι πρέπει να έχουν τονου τους για τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου.