Skip to main content

Οι Συμπράξεις του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα στο χώρο της υγείας

Οι ΣΔΙΤ είναι νέες μορφές συνεργασίας για τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη συντήρηση και τη λειτουργία μίας υποδομής ή μίας υπηρεσίας.
Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελούν νέα και εξόχως αποδοτική μορφή συνεργασίας για τη χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία μιας υποδομής ή μίας υπηρεσίας. Στην Ελλάδα και ειδικότερα στο χώρο της υγείας, υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και επιλέγεται με στόχο τη βελτίωση των υγειονομικών υποδομών και των παρεχόμενων φροντίδων ενώ, συγχρόνως εξοικονομούνται πόροι του συστήματος υγείας. 

Οι ΣΔΙΤ είναι νέες μορφές συνεργασίας για τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη συντήρηση και τη λειτουργία μίας υποδομής ή μίας υπηρεσίας και έχουν σαν αποτέλεσμα τη θέσπιση πολύπλοκων νομοθετικών και χρηματοδοτικών ρυθμίσεων.  Οι ΣΔΙΤ είναι πλέον μία πραγματικότητα και στην Ελλάδα με το νόμο 3389/05 με τίτλο «Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 22 Σεπτεμβρίου 2005 και δημιούργησε πλέον το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο που ενθαρρύνει την εκτέλεση έργων και την παροχή υπηρεσιών, μέσω αυτών.  Σύμφωνα με το νόμο αυτό διακρίνονται τα έργα ΣΔΙΤ σε ανταποδοτικά και μη ανταποδοτικά έργα στα οποία το Δημόσιο δεν επιβαρύνεται άμεσα, η αποπληρωμή ξεκινά με την έναρξη της λειτουργίας του έργου και σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. 

Οι κυριότερες μέθοδοι σύναψης ΣΔΙΤ είναι:
-η κατασκευή, λειτουργία, μεταβίβαση
-η κατασκευή, ιδιοκτησία, λειτουργία, μεταβίβαση
-η αποκατάσταση, λειτουργία, μεταβίβαση
-η μίσθωση, αποκατάσταση, λειτουργία
-η κατασκευή, ιδιοκτησία, μίσθωση, μεταβίβαση

Tα πιθανά οφέλη από τη διεθνή, αλλά και την ελληνική εμπειρία, εκτός από τη διοχέτευση πόρων του Ιδιωτικού τομέα στο Δημόσιο είναι:
-η έγκαιρη ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων με συγκράτηση του κόστους τους,
-η καλύτερη και αποτελεσματικότερη εποπτεία της εκτέλεσης των έργων ή της παροχής των υπηρεσιών, λόγω εμπλοκής των ιδιωτικών φορέων, με ευνόητο συμφέρον για την έγκαιρη καταγραφή και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων,
-η μετάθεση της υποχρέωσης καταβολής του τιμήματος σε μεταγενέστερο χρόνο, η τμηματική καταβολή του και, ως εκ τούτου, η δυνατότητα εκτέλεσης περισσότερων έργων ταυτόχρονα,
-η μεταβίβαση στους ιδιωτικούς φορείς ενός μεγάλου μέρους των κινδύνων (επιχειρηματικού, χρηματοδοτικού, κατασκευαστικού, κ.λπ.) που συνδέονται με το αντικείμενο της Σύμπραξης,
-η αποφυγή της επιβάρυνσης του Δημόσιου Χρέους,
-η μεταφορά της εμπειρίας και τεχνογνωσίας των ιδιωτικών φορέων στο Δημόσιο,
-η αξιοποίηση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων των δημοσίων φορέων.
-η παροχή περισσότερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών ταχύτερα.
-η ανεξαρτησία από συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Οπότε και τη βέλτιστη αξιοποίηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.

Οι ΣΔΙΤ αποτελούν μια βέλτιστη οικονομική επιλογή για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και έχουν ως αποτέλεσμα την παροχή περισσότερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών με το μικρότερο δυνατό κόστος, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνουν την ενσωμάτωση των καινοτόμων μεθόδων και της τεχνογνωσίας του ιδιωτικού τομέα στο Δημόσιο. Επίσης, αποτελούν μέσο προσέλκυσης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, οπότε και οικονομική ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Τα τελευταία χρόνια, οι ΣΔΙΤ όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται στο χώρο της υγείας. Η ανακαίνιση, η επέκταση και η ανέγερση ενός Νοσοκομείου μπορούν να υλοποιηθούν, μέσα από ΣΔΙΤ. 

Οι ΣΔΙΤ με βάση την υπάρχουσα εμπειρία μπορούν να αγκαλιάσουν τους παρακάτω τομείς δράσης –μη κλινικούς- σ’ ένα Νοσοκομείο:
-Τον τομέα της καθαριότητας
-Τον τομέα της φύλαξης
-Τον τομέα της σίτισης και τροφοδοσίας
-Τον τομέα μηχανοργάνωσης
-Τον τεχνικό τομέα συντήρησης μηχανολογικών, ηλεκτρολογικών, οικοδομικών κ.α έργων
-Με την προμήθεια μεγάλων και δαπανηρών μηχανημάτων, όπως αξονικών, μαγνητικών τομογράφων κ.α. με τη μέθοδο leasing, χωρίς καταβολή τιμήματος από την πλευρά του Νοσοκομείου, με τραπεζική χρηματοδότηση και εξόφληση κατά ιατρική πράξη, για ορισμένο χρονικό διάστημα που προσυμφωνείται με τον προμηθευτή
-Μέσω ΣΔΙΤ μπορούν να προχωρήσουν έργα κατασκευής νέων Νοσοκομειακών Μονάδων και επέκτασης των χώρων του Νοσοκομείου.
-Τέλος, υπάρχει θετική εμπειρία από την μεταφορά του μάνατζμεντ σε έμπειρα στελέχη-εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.
 
Το κλειδί για την επιτυχή προώθηση των ΣΔΙΤ, είναι η δημιουργία κατάλληλου, επικοινωνιακά, κλίματος για την υποστήριξη της εφαρμογής της απόφασης. Παρόλα αυτά ο θεσμός των ΣΔΙΤ δεν αποτελεί πανάκεια και ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να μεριμνήσει για την πληρότητα του θεσμικού πλαισίου, την εξασφάλιση της διαφάνειας και την ενίσχυση του πλαισίου συνεργασίας με δικλείδες ασφαλείας στη βάση της αξιολόγησης των εκροών – αποτελεσμάτων.


Χρήστος Γ. Λυρτζής, Ιατρός