Skip to main content

Οι θέσεις Έρογλου δεν εμπνέουν αισιοδοξία

«Το πλαίσιο των συνομιλιών είναι δεδομένο. Βαρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά η ευθύνη να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας
«Το πλαίσιο των συνομιλιών είναι δεδομένο. Η εποικοδομητική διάθεση από την πλευρά του Προέδρου Χριστόφια είναι αποδεδειγμένη. Βαρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά η ευθύνη να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Όπως και θα την βαρύνει τυχόν αποτυχία ή οπισθοδρόμηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στα κατεχόμενα.

«Είναι επίσης ευνόητο ότι αναμένουμε από την Τουρκία, χώρα με θέση-κλειδί στο Κυπριακό, να ενθαρρύνει και να επιτρέψει στην τουρκοκυπριακή πλευρά να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά», πρόσθεσε ο κ. Δελαβέκουρας.

Σχολιάζοντας τις απόψεις του κ. Έρογλου για τη λύση του Κυπριακού ο κ. Δελαβέκουρας είπε: «Οι θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς μας είναι γνωστές και φυσικά δεν εμπνέουν καμία αισιοδοξία, καθώς δεν ανταποκρίνονται στο εποικοδομητικό πνεύμα με το οποίο έχει προσεγγίσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας τις συνομιλίες. Ο κ. Έρογλου οφείλει να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών με διάθεση εποικοδομητική, σαφή βούληση για λύση και στο πλαίσιο που έχει καθορισθεί ήδη για την εξελισσόμενη διαδικασία».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και την απόφαση της να συνεχιστεί η διαδικασία συνομιλιών μετά την ανάδειξη του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο.